“A gyerekeknek nincsenek előítéleteik” – Villáminterjú Bozsik Yvette-tel

2020 március 05. csütörtök, 7:00

A Pécsi Balett Bozsik Yvette Csipkerózsikáját mutatja be a Budapest Táncfesztiválon a Nemzeti Táncszínházban. A Kossuth-díjas koreográfussal Bencze Mercédesz beszélgetett.

Bozsik Yvette / Fotó: Horváth Judit

A gyerekeket a mai világban nem egyszerű lenyűgözni, a Csipkerózsika című előadással Önnek mégis sikerült. Mi a titok? Hogyan lehet egy balettelőadással is történetet elmesélni a kicsiknek? 
 
A gyerekekhez szóló színházi produkciókban fontos az érthető, követhető dramaturgia, a meglepetés, a feszültség és annak feloldása, a lendület és a humor. A nézőtéren olyan hatások érik őket, amelyeket máshol ritkán tapasztalhatnak. Együtt, közösségben izgulhatnak azért, hogy a jó elérje méltó jutalmát, a rossz elnyerje büntetését, miközben együtt kacaghatnak, tombolhatnak. A gyerekeknek nincsenek előítéleteik, rögtön, őszintén reagálnak, de leginkább lelkesen buzdítanak.

Milyen volt a társulattal az újabb közös munka, mennyiben volt más A hattyúk tavához képest? 
 
A hattyúk tavában dolgoztam először a Pécsi Balett társulatával, akkor ismertem meg mindenkit, a Csipkerózsika esetében már „hazaérkeztem”, ismertem a társulat táncosainak technikai és művészi képességeit, és a szereposztást is ez alapján készítettem. A munka a Zsolnay Negyedben harmonikusan és professzionálisan zajlott, a próbák mellett még tudtam pihenni és töltődni is. A munkafolyamat során a Bozsik Yvette Társulat két táncművésze, Krausz Alíz és Krizsán Dániel koreográfus-asszisztensként segítették a munkámat a betanításnál. Nagyon jó élménnyel gazdagodtunk.

Csipkerózsika / Fotó: Portrait Maffia

Talán elmondható, hogy Csipkerózsika történetét mindenki ismeri. A Pécsi Balett produkciója, ill. Bozsik Yvette interpretációja miben különbözik a megszokott mesétől?

Nekem a Csipkerózsika a kedvenc balettem, hiszen az Állami Balettintézet (ma Táncművészeti Egyetem) elvégzése után a Fővárosi Operettszínházban ezt a címszerepet táncoltam több éven keresztül, így ismertem az zenét és az eredeti koreográfiát is. A saját koreográfiámban használtam klasszikus balett elemeket is, de mai környezetbe helyezve, a gyerekek világához közelebb hozva ábrázoltam sok humorral és játékossággal, melyet nagyban segített a látvány: Berzsenyi Krisztina csodálatos jelmezei és Cziegler Balázs lenyűgöző díszlete. A koreográfia követi az eredeti történetet, de sok szereplőben a gyerekek ráismerhetnek a mai hősökre, vagy akár a saját szüleikre is. Az előadás az egész családnak hordoz üzenetet, igazi családbarát mű született.

Ön szerint egy mesebalettel közelebb lehet hozni a fiatalabb generációt a tánc műfajához? 

A gyerekek mindennek örülnek, ami megmozgatja a fantáziájukat. Imádják a nevetést, az izgalmat, a groteszk mozdulatokat, az üres táncon viszont unatkoznak. Az marad meg bennük, ami megfogja őket, amit el tudnak mesélni. A forma önmagában nem működik, nekik látvány és történés is kell, és akkor értelmesen és nyitottan követnek mindent, amíg el nem rontjuk őket. A táncszínházi produkciók bátorítják a gyerekeket, hogy legyenek nyitottak megismerni a világot, és segítenek, hogy feldolgozzák a körülöttük zajló történéseket, nehézségeket.

Kérdezett: Bencze Mercédesz/Pécsi Balett

Csipkerózsika / Fotó: Portrait Maffia

A Csipkerózsika alkotói:
Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij. Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina. Díszlettervező: Cziegler Balázs. A koreográfus asszisztense: Krausz Alíz, Krizsán Dániel. Próbavezető: Kovács Zsuzsanna, Szabó Márton. Koreográfus: Bozsik Yvette. Auróra szerepében: Karin Iwata.

Az előadás március 7-én 11.00 és 15.00 órától látható a Nemzeti Táncszínházban.