A következő évadban pótolja több külföldi fellépését a Szegedi Kortárs Balett

2020 június 15. hétfő, 7:41

A következő évadban pótolja több külföldi fellépését, köztük egy 14 várost érintő orosz turnét és egy három fellépéses brüsszeli vendégszereplését a Szegedi Kortárs Balett.

Pataki András balettigazgató közölte, a tavaszi kényszerű leállás miatt az együttes több külföldi fellépése is elmaradt, de sikerült újrafoglalni az előadások időpontjait, és a Magyar Kulturális Központ meghívására a terveik között szerepel egy New York-i vendégjáték is.

Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából háromszor áll színpadra az együttes, fókuszban Juronics Tamás koreográfiájával, A fából faragott királyfival, amelyet Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok felkérésére 2012-ben nagy sikerrel játszottak a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében.

Fotó: Szegedi Kortárs Balett

Az igazgató kitért arra, a járvány miatt jelentősek az együttes kiesései, támogatásaik is szűkültek, de bízik benne, legalább a tavalyival azonos nagyságú forrás rendelkezésükre áll majd, mert csak így tudják garantálni a táncosok foglalkoztatását és a tervezett programok megvalósítását.

Juronics Tamás művészeti vezető a csonka évadból romantikus mesebalett-sorozatának újabb bemutatóját, a Hamupipőkét emelte ki, melyet 34 alkalommal láthatott a szegedi közönség, összesen 17 ezren, és ezzel a szegedi színház idei legsikeresebb produkciója volt.

A társulat a közelmúltban elkezdte a munkát, felkészülnek a következő évadra. Szeptember elején a májusról őszre csúszott Veszprémi Táncfesztivál a Bernarda Alba háza című darabbal nyílik, majd a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón lépnek fel.

Az első bemutató a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában lesz novemberben, Blue címen. Juronics Tamás a darabban a csoportok és egyének közti színbeli, formai különbségekkel készteti majd asszociációra a nézőket. Az előadás másik felvonásának alkotója a tervek szerint Nanine Linning holland koreográfus lesz.

A társulat második premierje jövő februárban a Szegedi Nemzeti Színházban a Szegedi Szimfonikus Zenekarral együtt valósul meg. Juronics Tamás Bartók Béla Concerto című művére készít koreográfiát a zeneszerző színpadi műveiből álló sorozatának következő állomásaként. Az est második felében újból Enrico Morelli állít színpadra egy produkciót egy kortárs zeneszerző művére.

Forrás: MTI