A Sopron Balett is megkezdte a munkát

2020 június 22. hétfő, 9:55

Megkezdte a gyakorlásokat a Sopron Balett. Demcsák Ottó, az együttes vezetője kiemelte: a hosszú kényszerszünet után jó fizikális, erőnléti állapotban jöttek vissza a táncosok. Első körben a technikai elemek csiszolására helyezik a nagyobb hangsúlyt.

Fotó: Pomezanski György

Jövő héttől felújítják a Zenta, 1697 rockopera koreográfiáit, Szakál Attila irányításával pedig a Mesés musicaleket próbálják. Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a pandémia a nemzetközi együttműködéseiket logisztikailag korlátozza. Reménykednek, bíznak abban, hogy a St. Pölten-i Europaballett közreműködésével készülő koprodukciójuk esetében az osztrák féltől is megérkeznek ősszel a művészek. Október végétől láthatják a nézők a Stabat Mater táncművet, a teátrum jelentős bemutatójaként a helyi szimfonikus zenekar és operaénekesek közreműködésével.

Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfus egyelőre ráhangoló gyakorlások jegyében dolgozik a táncosokkal. Olyan, mintha egy sportolónak újra edzésbe kellene állnia. A sérülésveszélyek megakadályozása miatt a fokozatosság itt szintén elengedhetetlen.

Fotó: Pomezanski György

Demcsák Ottó azt az elvet vallja: a rendes mesterségbeli protokollt, a technikai elemek napi szinten való ismétlését, rögzítését nem lehet otthoni körülmények között a fotel karfája mellett hatékonyan gyakorolni. Fontos a külső szem, lehessen javítani a tartáson, mozdulatsoron. Annak örült, hogy a táncosok jó erőnléti állapotban érkeztek vissza, várták a közös munkát. Koncentráltan dolgoznak, úgy érzi, jót tett számukra az elcsendesedés, fegyelmezetten, nagy energiákkal zajlanak a próbák. Az átmozgató foglalkozások után elkezdik az ugrásokat, emeléseket, a nagyobb erőkifejtést, biztonságos technikai tudást igénylő elemek felelevenítését.

Jövő héten már felújítják a Zenta, 1697 rockopera koreográfiáit, hiszen az előadás július 24-én vendégeskedik a Gyulai Várszínházban. Mindemellett megkezdődnek a Mesés musicalek nagyszabású produkció táncos részeinek a próbái Szakál Attila vezetésével. A sztárénekeseket és zenekart felvonultató látványos, családi élményt kínáló előadás premierje augusztus 7-én lesz a fertőrákosi barlangszínházban.

Fotó: Pomezanski György

A nyár végétől pedig megkezdik a Stabat Mater próbáit. Az előadás gyakorlatilag elkészült márciusban, a világjárvány miatt halasztották erre az évadra a premiert. A két koreográfus bízik abban, szeptemberben megérkeznek az ausztriai együttesből a táncosok és az eredeti elképzelések szerint úgy állíthatják színpadra ezt a táncművet kétfajta szakrális értelmezésben, ahogy azt megálmodták, elképzelték.

Ehhez kapcsolódva Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte: a világjárvány hatásai nem múlnak el nyomtalanul, ez érinti a nemzetközi együttműködéseiket. A környező országokból pillanatnyilag már nem akadályozott az átjárás, de azt nem tudni, hogy az osztrák együttes több országot, sőt, kontinenset képviselő tagjai közül kik vesznek részt a soproni produkcióban, hiszen a magyarokkal együtt kilenc nemzet táncosaival kezdték meg a próbákat.

Fotó: Pomezanski György

További nehézséget okoz, hogy a Sopron Balett orosz tagjára, Vaszilij Nyemcsinovra egy adminisztrációs döntés értelmében kiutasítás vár. Magyarországot elhagyni nem tudja, jogi úton próbálják megoldani a kérdést, reménykedve az adott hivatalok konstruktivitásában. Andrej Potapov táncos viszont nem tud visszajönni Sopronba, mert sorra törölték a járatait. Eljutott Minszkig, hogy onnan utazzon tovább Bécs érintésével, ám az a gép nem indult, ráadásul bajba került, mert ellopták a táskáját az irataival együtt. A hatóságok visszaküldték Moszkvába, onnan jutott haza Kojgorodokba. A soproni műsortervet nem érintik ezek a problémák. Készül a stáb a Stabat Mater és a Mesés musicalek premierjére.

Ami pedig a további, távlati terveket illeti, a Sopron Balett a helyi, történelmi népszavazás centenáriuma alkalmából mutatja be Somogyváry Gyula És mégis élünk című művéből készült táncjátékot. A rongyos gárdáról, az itt élő emberekről szóló produkciót Demcsák Ottó állítja majd színpadra várhatóan a 2021-es esztendő őszén.

Soproni Petőfi Színház