Bartók-dallamok jazz-zenekarral és tánccal a Feledi Project előadásában

2020 június 30. kedd, 7:51

Feledi János és csapata ismét élőzenés táncelőadásra készül HAT TÁNC címmel. Bartók Béla Román népi táncok művének jazz-adaptációját az Oláh Dezső Trióval július 21-én láthatja a közönség a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein belül a Millenárison.

Az alkotók ajánlója:

Feledi János nem először dolgozik Oláh Dezső Junior Príma-díjas zongoraművész, zeneszerzővel, közösen jegyzik a Prozódia (2014) előadást, amit Kodály Zoltán népdalgyűjtései ihlettek. A mostani közös munka is bizonyítja, hogy mennyire jól tud működni az élő jazz és a kortárs tánc fúziója.

A zene az eredeti motívumokból indul, törekedve az autentikusságra, ezeket próbálja visszaadni, ezekről többet mondani, a karakterek stílusát megmutatni. Az Oláh Dezső Trió és Feledi János arra is fókuszáltak, hogy minőségi és plasztikus szövetbe ágyazzák ezeket a dallamokat és mozgásvilágot. Az alkotók a lényegi mondanivalót beszélik át, annak különböző mélységeit fejtegetik, analizálják.

Fotó: Varga Zsolt

Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációja. Népi életképek. A táncelőadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán.

Legyen ez bál, vagy magányos férfi tánca, vagy egy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem ember központú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük-mondta az előadás rendezője-koreográfusa Feledi János.

A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus összetettség jól megférnek egymás mellett. A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között.

Táncművészek – előadók: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Safranka-Peti Zsófia, Hoffmann Luca, Taba Benjamin, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János.

Zene: Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő, Pecek Lakatos András – dob. Látvány-jelmez: Matisz Gábor, Feledi János. Rendezés – koreográfia: Feledi János.

Támogatók: Nemztei Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház. Produkciós partner: Pro Progressione. Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.