Táncművészeti kiállítás nyílt a Kőfeszten

2020 augusztus 31. hétfő, 11:17

Kortárs fotográfusok képein keresztül a jelen táncművészetét mutatja be TáncKépek című kiállítás, amely múlt csütörtökön nyílt Kékkúton a Kőfeszt részeként, de szombatig a fesztivál több településén is bemutatkozott.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) tárlatán a kortárs fotográfia és a táncművészet áll a középpontban. Az egy évvel ezelőtti pályázatra beérkezett több mint ezer munkából válogatott anyag nem dokumentarista fotókat mutat be, hanem minden fénykép egyedi műalkotás – idézi az MTI-hez elküldött tájékoztató Tardy-Molnár Annát, a MANK ügyvezető igazgatóját.

A MANK egy évvel ezelőtti felhívására 92 fotográfus ezernyi táncképet küldött, amelyből a zsűri 44 szerző 74 képét választotta ki kiállításra, 9 szerző 12 képét pedig vetítésre. Az anyag a szentendrei MANK Galéria és a szegedi REÖK után a Káli-medence fesztiválján mutatkozik be és Eifert János fotóművész rendezésében a Kőfesztnek helyet adó települések kultúrházaiban is látható lesz.

Fotó: MANK

A kiállító fotográfusok többek között a Duda Éva Társulat, a Magyar Nemzeti Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Pirók Zsófia és a Melodika Project, a Pécsi Balett, a Természetes Vészek Kollektíva, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pataky Klári Társulat, a Willany Leo improvizációs táncszínház, a Moszkvai Imperiál Balett, a Magyar Táncművészeti Egyem, valamint a Kubai Nemzeti Balett előadásait fényképezték vagy stúdióban készítettek felvételeket.

A táncművészek közül többek között Anibal Dos Santos, Bacsó Gabriella, Bot Ádám, Bujdosó Anna, Esterházy Fanni, Frenák Pál, Gergye Krisztián, Góbi Rita, Hoffmann Luca, Horváth Zsófia, Jenny Vincenti, Jessica Carulla Leo, Lázár Eszter, Maurer Milán, Popova Aleszja, Rovó Virág, Uhrik Dóra, Virág Melinda, Yosmell Calderón Mejías szerepel a képeken.

A Kőfesztet a Káli-medence csaknem összes településén irodalmi műsorral, koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is várják az érdeklődőket. Fellép Lázár Csaba, a Csík zenekar, Szarka Tamás (Ghymes), a Fonó zenekar, az Erdőfű zenekar és a Magos zenekar is. Gólyalábasok, utcai komédiások, bábosok jelennek meg minden településen, a kővágóörsi zenei Hyde-park pedig egész nap szórakozási lehetőséget nyújt az érdeklődőknek.

(MTI)