Megkezdődött Veszprémben A Tánc Fesztiválja

2020 szeptember 07. hétfő, 7:37

Szeptember 6-10. között rendezi meg a veszprémi Pannon Várszínház A Tánc Fesztiválját, immár 22. alkalommal. A magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozóján a szakmai zsűri mellett a közönség előtt is megmérettetnek a társulatok.

Feledi Project: No exit / Fotó: Szigeti László

A Pannon Várszínház ajánlója:

Az idei évben számos különlegességet tartogat a Fesztivál. Premierrel jelentkezik a Feledi Project és a Közép-Európa Táncszínház is. Természetesen ismét köreinkben üdvözölhetjük a Pécsi Balettet, a Bozsik Yvette Társulatot, a Szegedi Balettet, a Duda Éva Társulatot és a Frenák Pál Társulatot is, valamint négy, az Imre Zoltán Program által támogatott produkciót, köztük Oberfrank Réka & Horváth Nóra, a Zadam Társulat és a Gangaray Dance Company előadásaival. Zárórendezvényünk a Kulcsár Noémi – Tellabor Társulat Sok hűhó semmiért című előadása lesz, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is közreműködnek.

Pécsi Balett: Belső vonzás / Fotó: Mihály László

Mivel a koronavírus járvány miatt szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarország területére, kénytelenek voltunk lemondani a szeptember 7-re tervezett, francia Adrien M & Claire B – Hakanaï, és a szeptember 9-ei Nemzeti Táncszínház – Csillagok találkozása c. Nemzetközi Táncgála előadását.

A francia együttes hozzájárulásával az Equinoxe, amely a Hakanaï élőzenével kísért előadásának felvétele, az előadás eredeti időpontjában, szeptember 7. 17:00-kor a Hangvilla nagytermében kivetítve, térítésmentesen megtekinthető lesz, valamint követhetik online A Tánc Fesztiváljának Facebook-oldalán. A felvételt másnap a Veszprém Televízió a késő esti órákban ugyancsak levetíti. A Nemzeti Táncszínházzal közösen létrehozott Csillagok Találkozása – Nemzetközi Táncgála ez évben elmarad, a jövő évi fesztiválon lesz csak látható.

Bozsik Yvette Társulat: HA DÔ / Fotó: Horváth Judit

A Fesztivál történetében először hazai és nemzetközi közönségünk online élő adásban is követheti a produkciók java részét. Az élő előadásokkal egy időben A Tánc Fesztiválja Facebook-oldalán, illetve az előadások másnapján 21.30-tól a Veszprém TV műsorában.

Kiemelten fontos esemény ez most számunkra, hiszen a VESZPRÉM-BALATON 2023 EKF program különleges lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatteremtésre. A célunk az, hogy 2020-2023 között Európa kiemelkedő együttesei jelenjenek meg, találjanak hosszú távon otthonra nálunk, gyermekek, fiatalok és idősek értsék meg jövőjüket, jelenüket és múltjukat, beszéljék a kortárs művészetek nyelvét és ezen a nemzetközi nyelven válaszokat is fogalmazzanak meg.

Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Idén a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, a Veszprémi Petőfi Színház, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Latinovits-Bujtor Játékszín ad otthont a Fesztiválnak.