Gravitáció – Gergye Krisztián készített új szóló produkciót Feledi János felkérésére

2020 szeptember 26. szombat, 8:47

Feledi János először hívott meg külsős alkotót a Feledi Projectbe.

A Feledi Project ajánlója:

Feledi János nem titkolt célja, hogy olyan hazai alkotókkal dolgozzon együtt, akik kicsit más mozgás vagy színházi világot képviselnek, ezáltal alkotó és előadó kreatívan tudja inspirálni egymást és új impulzusok szülessenek.

A Feledi János személyére és alkatára készülő szóló Gergye Krisztián Levitáció című előadásának pandant darabja. A két monotánc (Levitáció, Gravitáció) önmagában is működő, önálló alkotás.

A premier a Monotánc fesztivál keretében, egy estén belül kerül bemutatásra 2020. szeptember 26-án a Bethlen Téri Színházban.

Fotó: Herbst Rudolf

A gravitáció, mint emocionális és fizikai jelenség kerül terítékre, színpadra emelve a kiszolgáltatott ember archetípusát. A gravitáció, egyfajta vágyteljesítő szóló, egy groteszk táncelőadás, amely a gravitáció legyőzésére törekvő ember tragikus szerencsétlenkedésének, önironikus megfogalmazása.

Tekinthető paródiának, illetve a földtől elrugaszkodás képtelenségébe való beletörődésnek, mert amíg az elrugaszkodás, a szárnyalás, az elszállás iránti vágyunk létezik, akár a legnyomorultabb élethelyzetekbe is belesodorva magunkat élünk, addig megadni magunkat a gravitációnak maga a halál, a földbe olvadás békéje.

Alkotó: Gergye Krisztián
Előadó: Feledi János
Jelmez: Henez Mariann, Matisz Gábor

Az előadó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.