Augusztus végén indul a TÁNC Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

2021 augusztus 05. csütörtök, 4:20

Augusztus 31. és szeptember 5. közt rendezik meg a huszonharmadik TÁNC Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Veszprémben – jelentette be a rendezvény igazgatója Veszprémben.

Vándorfi László felidézte: 1998 óta rendezik meg a kortárstánc fesztivált Veszprémben, 2001 óta a Pannon Várszínház szervezésében. Hangsúlyozta: mindvégig megőrizték a kezdetektől jellemző összművészetiséget. Ennek jegyében idén Gáspár Gábor fotókiállítása, a LightHouse fénykiállítása, a Grecsó-fivérek estje, valamint filmvetítések is színesítik a programot.

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője elődje, a nyugállományba vonult Krámer György és Vándorfi László munkáját méltatta, akik életben tartották a fesztivált.

Fotó: Pannon Várszínház

A programot ismertetve elmondta: fellép Veszprémben a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat, valamint Fehér Ferenc is. Mellettük az Imre Zoltán Program díjazott pályakezdő, a “progresszív fősodorhoz” tartozó művészeinek koreográfiái, valamint nemzetközi fellépők – a német Laboration Art Company/LAC és a belga Compagnie Claudio Stellato – is helyet kapnak a fesztivál programjában.

Az előadásokat négy veszprémi helyszínen – a Hangvillában és az Agórában, valamint a két épület előtti közterületeken, illetve az Expresszóban és a Veszprém Arénában – rendezik. Az első nap a fiatal koreográfusok napja lesz, a második a nyitány, a harmadik nap mottója klasszikus kortársak, a negyedik egy nemzetközi nap, míg az ötödik összművészeti nap lesz, a zárónapon pedig a Veszprém Arénába várják a családokat egy a kortárs táncot és a cirkuszművészet összekötő programra.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere arról beszélt: folyamatosan keresik a kapcsolatot nemzetközi fellépőkkel, kihasználva azt, hogy a táncművészetben nincsenek nyelvi korlátok.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, valamint örömét fejezte ki, hogy a 2017-ben létrehozott Imre Zoltán Program fiatal koreográfusai, táncművészei közül sokak vesznek részt a veszprémi fesztiválon.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivált megelőzően augusztus 23-ától ÉLJ! – Értem, Látom, Jelzem címmel gesztusnyelv alapú nonverbális kommunikációs foglalkozásokat rendeznek a Pannon Várszínház társulatának tagjaival Veszprémben.

(MTI)