November elején rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót

2021 október 27. szerda, 6:48

November 4. és 6. között rendezik meg Budakalászon a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót, amelyen olyan együttesek vesznek részt, mint a Duna Táncműhely, a Fitos Dezső Társulat vagy a Feledi Project.

A szervezők közleménye szerint a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó a szentendrei kistérségben egyedülálló módon nemcsak az autentikus folklórt helyezi előtérbe, hanem a kortárs tánc iránt érdeklődő közönséget is kiszolgálja. Mint kiemelik, a hagyományra visszatekintő, “tradicionális” mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadásokat hívtak meg, így az idén is színes lesz a fellépők palettája. A XVII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó november 4-én a Vaskakas Bábszínház Kismalac meg a farkasok című gyermekelőadásával veszi kezdetét, a darabot két alkalommal is láthatja a közönség.

November 5-én leginkább a felnőttek számára készülnek programokkal, hiszen olyan produkciók láthatók, mint a Feledi Project Idők folyamán vagy a Fitos Dezső Társulat Falu című előadása. Az Idők folyamán című darab alkotói a női lelket, a női érzéseket kutatják, azt a kérdést járják körül, miként jut el az ember odáig, hogy eldobja életét. A Fitos Dezső Társulat produkciója, a Falu ízelítőt ad a Kárpát-medence folklórkincséből. November 6-án a Duna Táncműhely legújabb bemutatója, A tizedik menyasszony látható. A produkció története egy olyan beavatási rituáléra épül, ahol a házasság előtt álló lány búcsúzik nőtársaitól. A különböző karaktereket felvonultató lánytársaság önfeledt mulatsága közben megjelennek vágyaik, férfiideáljaik is.

A magyar néptánckincsből különböző szinten és módon merítő előadások után az immár hagyománynak tekinthető Kortárs-néptánc gálát is megrendezik, amellyel lehetőséget teremtenek a néptánc és kortárs tánc határmezsgyéjén dolgozó együttesek, előadóművészek, valamint a profi és amatőr táncosok és a közönség találkozásra. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó programját – amely a Duna Táncműhely és a Kós Károly Művelődési Ház közös szervezésében valósul meg – az idén is különböző koncertek és kiállítások teszik teljessé.

(MTI)