Csűrös Karola 80 – Így ünnepeltek a Madách Színházban

2016 november 10. csütörtök, 15:58

Csűrös Karola  vasárnap ünnepelte 80. születésnapját. A művésznőt kollégái és barátai köszöntötték ezen a napon a Madách Színházban.


“Hetente négyszer ott ültem a kakasülőn, tagja lettem az operabarát körnek, a művészbejárónál vártuk az énekeseket. Aztán teljesült a vágyam; megnézhettem egy próbát is. Más kiábrándult volna a százas égők, poros díszletek láttán és a jelzésszerűen eldúdolgatott áriarészletektől, én viszont elkápráztatva határoztam el: ide kell bekerülnöm. De tudtam, nincs annyira képzett hangom. Maradt tehát a prózai színház. Kamaszként amúgy is mindig a fal mellett osontam, annak biztos tudatában, hogy mindenki szebb nálam. Megnyugtatott hát, amikor arra gondoltam, hogy a színész minden este más bőrébe bújhat bele.” (Csűrös Karola)

Csűrös Karolát meglepetés ünnepséggel köszöntötte a teátrum vezetősége. A társulat tagjaiból sokan érkeztek a 80. születésnapi partyra.

„Nem is baj, hogy megöregedtem, ha ilyen sokan eljöttek erre a bulira” – mondta a színésznő.

Saját bevallása szerint a színésznő ugyanolyan jó kedélyű, amilyen mindig is volt „Szerencsére még tudok járni, reggel felkelni vagy leülni egy székre, úgyhogy panaszra nincs okom. De a 90. születésnapomra legyenek kedvesek a lakásomra jönni, és ott adni majd a műsort” – fogalmazott a művésznő.

Csűrös Karola / Fotó: Madách Színház

Csűrös Karola / Fotó: Madách Színház

Csűrös Karola 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még abban az évben a győri Kisfaludy Színházba, a mai Győri Nemzeti Színházhoz szerződött. 1962-től a Madách Színház művésznője. 1962-1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált. Alakításaira az alapos kidolgozottság jellemző. Több filmben és tévéjátékban is játszott. Különösen ismert a Szomszédok című teleregény Etusaként, illetve az Életképek című sorozatból.1993-ban  Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal is kitüntették, 2001-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2006. óta pedig Érdemes művész.