Shakespeare-filmklub indult a PIM-ben

2016 november 18. péntek, 10:07

Angol nyelvű Shakespeare-filmklubnak ad otthont a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A PIM, a British Council, a Magyar Shakespeare Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Ameriai Intézete sorozatában filmes csemegék láthatók olyan elismert rendezőktől, mint Derek Jarman, Roman Polanski és Peter Brook. A program ingyenes – közölte a múzeum.

A filmeket meghívott szakember vezeti fel, a közönségnek a vetítés után is lehetősége van kérdezni, beszélgetni. A felvezetés, a beszélgetés és a filmek is angol nyelvűek.

Paul Scofield Lear király szerepében

Paul Scofield Lear király szerepében

A sorozat november elején indult, Derek Jarman A vihar című filmjével, előtte Földváry Kinga egyetemi adjunktus mondOTT bevezetőt. Derek Jarman harmadik nagyjátékfilmjében részekre bontOTTA, majd újra felépítETTE Shakespear drámaszövegét úgy, hogy közben hű marad a szerző utolsó nagy művéhez.

November 19-én Roman Polanski 1971-ben készült Macbeth című filmje látható Frank Prescott egyetemi adjunktus felvezetésével. December 13-án Peter Brook 1970-es Lear király című alkotását vetítik, Sam Hall bevezetőjével.

Tudta?

“1964. február 27-én a budapesti Vígszínházban vendégszereplő angol Királyi Shakespeare Társulat Shakespeare Lear király című tragédiáját játszotta. A rendező, egy középtermetűnél alacsonyabb, kék szemű, kopaszodó férfi a színfalak mögött állt, és stopperórával a kezében figyelte a játékot. Amikor a darab végeztével a színészek újra meg újra visszajöttek a tomboló közönség elé, hogy megköszönjék a tapsot, a stopperórás rendező elégedetlenül megcsóválta a fejét, és halkan így szólt: „A mai előadás hét perccel hosszabb volt, mint rendesen”. Így ismertük meg Budapesten Peter Brookot, napjaink egyik legkiválóbb, legkihívóbb és legszabálytalanabb színházi rendezőjét, akinek neve és tevékenysége vitákat kavart, és legendák forrásává lett”. (Koltai Tamás)