Ne kérdezd, ki voltam – Könyv jelent meg Karády Katalinról

2016 november 20. vasárnap, 8:36

Az életrajzi eseményeket közel kétszáz kép – fotó, film- és reklámplakát – illusztrálja, amelyek így együtt most jelentek meg először. Korábban sosem látott képekkel illusztrált, összegző kötetet adott ki Ne kérdezd, ki voltam – Karády Katalin, a díva emlékére címmel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Szépmíves Kiadó, amely monográfiának is tekinthető.

A kötethez hangzó anyagot is mellékeltek, letöltésével eddig kiadatlan Karády- felvételek hallgathatók meg.

ne-kerdezd

“Lehet-e még újat mondani Karády Katalinról? Nem véletlen, hogy ezzel a kérdéssel nyit a Ne kérdezd, ki voltam című kötet, amelynek célja nem kevesebb, mint hogy végre méltó helyére kerüljön a színésznő a magyar szellemi örökségben. A terv sikerült, az elkészült kiadvány mind szakmailag, mind minőségét tekintve megállja a helyét. És talán az egyik legteljesebb kötet eddig. Gajdó Tamás és Magyar Nóra komoly életrajzi tanulmánya mellett szerepelnek a színésznő – itthonról és az emigrációból írt – magánlevelei, valamint egy tudományos háttéranyag is, amelyben a díva részletes életrajza, színházi és filmszerepeinek, valamint gramofonfelvételeinek listája olvasható” – írta a kötetről a Magyar Hírlapban Forgách Kinga.

“Valódi időutazáson vehetünk részt a könyv segítségével, bepillantást nyerhetünk egy régen letűnt korba, figyelemmel kísérhetjük, hogyan működött a sztárcsináló gépezet anno, milyen ügyesen rejtették el a közönség elől a művésznő életének nem éppen szalonképes motívumait rajongói elől” – számolt be kritikájában a smokingbarrels.blog.hu.

karady

Karády Katalin

A kiadó így ajálja a könyvet: “A szívemben, titokban, ezeregy nagy titok van – énekelte Karády Katalin az Egy tál lencse című filmben. A verssort a nézők önvallomásként is értelmezhették, hiszen a filmsztár élete – kis túlzással – csak titkokból állt. Rajongói, életrajzírói és ellenfelei egyaránt a Karády-rejtélyt szerették volna megfejteni – a kutatásokkal, a feltételezések bizonyításával, a pályakép megrajzolásával azonban újabb és újabb történetek, ismeretlen részletek kerültek napvilágra. Karády időtlen népszerűségének magyarázata talán éppen ezekben a nagy titkokban rejlik. Negyedszázaddal a színésznő halála után elérkezett az ideje annak, hogy színháztörténeti források segítségével megrajzoljuk félbetört pályaképét és rekonstruáljuk életrajzát. Nem kezdtünk újabb nyomozásba s elméleti fejtegetésbe – ehelyett a rendelkezésre álló ismeretanyagot összegeztük.”

A könyvbemutatóra 2016. november 24-én 18 órakor kerül sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Forrás: Színház.org, Magyar Hírlap, Bookline, smokingbarrels.blog.hu