Hátrametszés – Könyv készült Jordán Tamásról

2016 november 30. szerda, 7:00

Az ország egyik legismertebb színházi személyisége önéletírásában az önérzet és az önirónia hangját váltogatva szakmai pályájának és magánéletének meg nem oldott, kibeszéletlen problémáit veszi sorra.

“Nem a kimondott eszmék, ideológiák vernek igazán gyökeret az ember lelkében, hanem egy csomó metakommunikatív dolog.” (Jordán Tamás)

A „hátrametszés” a geodéziában az egyik fontos művelet elnevezése. Itt az ­önmeghatározás metaforája: a szerző visszaemlékezésében a számára fontos emberekhez, eseményekhez, ügyekhez való viszonya alapján igyekszik megadni koordinátáit.

tamas

Jordán Tamás / Fotó: Alexandra Kiadó

Sebő Ferenc előszava a könyvhöz:

“Jordán Tamással idestova harmincnyolc éve járjuk az országot a Szólt az ember című József Attila-műsorunkkal. Minden előadás megráz, lenyűgöz. A közvetítők egy idő után feloldódnak a feladatban, s a közönség (velük együtt én is) megrendülten veszi észre, hogy már jó ideje nem Jordán Tamást hallgatja, hanem magát József Attilát. Minden előadáson megtörténik ez a csodás átváltozás, amely Jordán Tamás egyik legnagyobb művészi teljesítménye.

Tanúja voltam Tamás keservesen megszenvedett művészi útjának, amíg ezekig a magaslatokig eljutott. Ebben a könyvben beszámol arról a sok gátlásról, amelyet le kellett küzdenie, hogy színésszé váljon. Tamás épp annyira mérnökember, mint amilyen nagy játékmester, s mindamellett jó humorú (ez írásából is kiderül), emberszerető és tudatos előadóművész.

Nagy megtiszteltetésként ért, hogy engem kért fel könyve megírásának segítésére, szerkesztésére. Örömmel vállaltam el, mert történetének ismeretében bátran mondhatom, hogy az sokkal több, mint egy színész életének krónikája. Írása olyan bölcs élettapasztalatok gyűjteménye, amelyből mindannyian sokat meríthetünk, műszakiak, civilek és művészek egyaránt.”

(Sebő Ferenc)

tamas1

Levél Simon Istvántól, a POSZT egykori igazgatójától a könyv kapcsán:

“Kedves Tamás!
Csak felsőfokon tudok beszélni a könyvről, annak stílusáról, összefogottságáról! Kiváló! Nemcsak rólad szól, hanem egy kórkép a XX. század utolsó harmadának, a XXI. század elejének színházi életéről, annak csatáiról, szépségeiről, vitáiról, mindez a te életednek, művészi pályádnak tükrében. S ez a tükör hiteles, hiszen te magad vetkőzöl pőrére és söpröd ki a szőnyeg alól a kellemetlen, sokszor fájó, feledésre szánt történeteket. Számomra döbbenetes az a kitárulkozás, ahogy döntéseid helyességében kételkedve, önmarcangolva, sok-sok öniróniával s nem kevés humorral mutatod fel nekünk Jordán Tamást! Egy teljes ember képe, sikerei, vívódásai, családi élete tárul elénk – az igazat mondd(va), nemcsak a valódit.
Büszke vagyok rá, hogy megajándékoztál a barátságoddal, az együtt töltött évtizedet a legszebb színházi emlékeim között tartom számon!
Őszintén gratulálok!
Simon István”

KÖNYVBEMUTATÓ BUDAPESTEN:
2016. december 5., hétfő 17 óra
Alexandra Pódium (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)
A szerző beszélgetőtársa: Sebő Ferenc, a kötet szerkesztője.

KÖNYVBEMUTATÓ SZOMBATHELYEN:
A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs / Vendég: Jordán Tamás
Időpont: 2017. január 16. 18 óra / Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad