A legendás kaposvári Marat/Sade előadásról beszélgetnek a Színészmúzeumban

2017 január 12. csütörtök, 11:28

Az OSZMI Színházi szabadságharc című beszélgetés-sorozatának következő témája a Marat/Sade 1981-es kaposvári bemutatója.

A beszélgetéssorozat harmadik részére – “megfogadtuk a díszlettervezővel, hogy nem mondjuk el, hogy ez a Corvin köz” mottóval – január 18-án, 16 órától kerül sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Vendégek: Szegő György építész-díszlettervező; Máté Gábor színész-rendező; Babarczy László rendező. Moderátor: Gajdó Tamás színháztörténész.

A belépés díjtalan!

Részlet Eörsi István: A kaposvári Marat/Sade és a kultúrpolitika c. írásából:

A színház 1981/82-es évadra leadott előzetes műsorterveiben nem szerepelt ez a mű, amelyet Ács János választott ki. Később viszont megbánta a döntését, mert „amikor újra elolvastam, mélyen felháborodtam: ez hülyeség! Micsoda elvont dolog! Mit akar ez a német emigráns pali! Mit tudhat mirólunk onnan Svédországból! Nem lehet annyi köze a hitehagyásokhoz, újrakezdésekhez, csalatottságokhoz, mint nekünk.” De már nem volt visszaút. „Furcsa dühvel, gyűlölettel, kétségbeeséssel láttam a rendezéshez. Ez az indulat a próbákat is átitatta. Fölhasználtam ugyanakkor az író minden erényét, okosságát, az iróniáját, amelyen átszűrte a mi illúzióvesztéseink szörnyűségét.” Tizenhat évvel korábban egyébként
Marton Endre rendezésében, a Nemzeti Színházban szerepelt Ács ebben a darabban stúdiónövendékként. „Azóta idegesített a skolasztikája, el kellett löknöm magamtól az egykori emléket. Úgy kellett megcsinálni, hogy nekem érdekes legyen!” (A teljes írás itt olvasható.)