Sztankay – Léner Péter könyvet írt a Nemzet Színészéről

2017 április 14. péntek, 7:36

Két és fél éve hunyt el Sztankay István Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze. A 2014. szeptember 26-i temetésén egyik legjobb barátja, pályatársa, Léner Péter is búcsúztatta, aki 20 éven át volt direktora a József Attila Színházban. Léner Péter most Sztankay címmel könyvet írt a színészről.

“Hosszú interjút készítettem Sztankay gyerekeivel, és a könyvet nekik, Ádámnak és Orsinak ajánlottam. Sokat segített néhai barátom nővére, az azóta már szintén elhunyt Sztankay Ágnes is. Pista feleségeivel, színész barátaival is rengeteget beszélgettem: köszönettel tartozom Dunai Tamásnak, Schnell Ádámnak, Bodrogi Gyulának és Törőcsik Marinak” – nyilatkozta a kötet kapcsán Léner Péter a 168 Órának.

“Könyve szokatlanul személyes hangú, szinte megrendítő közelségből mutatja be a színészt. Legendák gyártása helyett őszintén beszél egy nagy művészről, akit emberi esendősége csak még szerethetőbbé tett. A kötet letehetetlenül izgalmas olvasmány, ami Karácsony Ágnes szerkesztői érdeme is” – vélekedik a lap újságírója.

Sztankay 1936. február 14-én született, Léner egy nappal később. Tizennégy évesen ismerkedtek meg, osztálytársak voltak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Lénert 1956-ban vették fel rendezőnek a színművészetire, egy évvel később Sztankayt a színészosztályba. A diploma után évadokat dolgoztak együtt a miskolci színházban. Sztankay görög katolikus lelkész gyereke volt, Léner felmenői zsidó polgárok, de a származás és világnézet különbsége sohasem választotta el őket egymástól. Barátságuk krónikája ez a könyv.

Ki volt Sztankay István? Ezen akkor nem gondolkodtam. Éltünk, hülyéskedtünk, sírtunk, játszottunk, szerettünk, szerettek. A barátom volt. Most úgy éreztem, rögzítenem kell párhuzamos életünkből az én élményeimet, talán segít, hogy a kérdésre válaszolni lehessen. Pista jó partner, ő diktál, én leírom, Önök olvassák; ismertem szemérmességét, kérem diszkréciójukat. (Léner Péter)

Miután Léner Péter a József Attila Színház igazgatója lett, először A waterlooi csatába hívta el vendégnek Sztankayt, ezt követően 20 évet dolgoztak együtt.

Léner korábban úgy vélekedett, SztankayIstván karrierje egyik legkiemelkedőbb alakítását ott formálta meg a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabban, amelyben Bodrogi Gyulával szenzációs kettőst alkottak. “Nagyon értették ezt a műfajt, nagyon értették egymást és borzasztó hitelesen, eleganciával, különleges humorral játszották el. Pontosan tudták, milyen humor kell Molnár Ferenchez, egyszerűen fantasztikusak voltak” – idézte fel egy interjúban.

Megemlítette, hogy a másik darab, amelyben szintén nagyon élvezetes volt ezzel a párossal dolgozni, Horváth Péter Kilencen mint a gonoszok című műve volt. “Pistának gyönyörű hangja volt, rettenetesen jól beszélt. Ő a színpadon bármit bohóckodott, vagy bármilyen komoly volt is, volt valamilyen titok benne, ami őt nagyon egyedivé, megkülönböztethetővé és érdekessé tette” – emlékezett barátjára Léner.

Forrás: 168 óra, MTI, Színház.org