Sztankay – Beszélgetés és könyvbemutató a Színészmúzeumban

2017 június 01. csütörtök, 9:10

Léner Péter Sztankay című kötetét mutatják be a Bajor Gizi Színészmúzeumban június 8-án 16 órától.

A könyvbemutatón a szerző, illetve Sztankay Orsolya színésznő és Sztankay Ádám újságíró, a művész gyermekei vesznek részt. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

 A Rómeó és Júlia 1971-es előadásában Törőcsik Marival (fotó: Keleti Éva)

A Rómeó és Júlia 1971-es előadásában Törőcsik Marival (fotó: Keleti Éva)

Ajánló sorok a kötet elé:

Ki volt Sztankay István? Ezen akkor nem gondolkodtam. Éltünk, hülyéskedtünk, sírtunk, játszottunk, szerettünk, szerettek. A barátom volt. Most úgy éreztem, rögzítenem kell párhuzamos életünkből az én élményeimet, talán segít, hogy a kérdésre válaszolni lehessen. Pista jó partner, ő diktál, én leírom, Önök olvassák; ismertem szemérmességét, kérem… (Léner Péter)

Sztankay

Sztankay

Kritikus szemmel a könyvről:

“Két és fél éve halt meg a nemzet színésze, Sztankay István, akiről nem hétköznapi portrét rajzolt Léner Péter. A rendező és színidirektor mintegy két évtizeden át vezette a József Attila Színházat, épp akkor, amikor Sztankay a társulatot erősítette, ám ismeretségük ennél régebbi keletű volt: mély barátság kötötte őket össze gyerekkoruk óta. Léner volt a kevesek közül az egyik, akit a világéletében szemérmes Sztankay valóban közel engedett magához, s nemcsak a sikerei, kudarcai megélését engedte látni, hanem boldogságát, vívódásait, szorongásait is. Léner könyve nem klasszikus életrajzi kötet, amelyben a szerző kötelességtudón megidéz egy-egy történetet a pályafutás fontosabb állomásain végighaladva. Elsősorban személyes vallomás egy barátságról, amelyben az író nem tolakszik az előtérbe. Egy történelmi és színháztörténeti korszak magával ragadó megidézése is, politikai rendszerekkel és színházi klikkekkel. (…) Léner írói stílusa elegáns és finom, méltó Sztankayhoz, könyve olvastatja magát, letehetetlen. A családtagok, a pályatársak és barátok, továbbá a találó kritikák és ügynöki jelentések segítségével pedig valóban közelebb viszi az olvasót Sztankay István nagy titkához. Ami „csak” ennyi: nagyon szerethető ember volt. A szerethetőség okát azonban a könyvben keressék. ” (Forrás: Magyar Nemzet)

Sztankay István és Tóth Miklós III. éves főiskolai hallgatók játszanak Örsi Ferenc: Örvényben c. színművének egyik jelenetében / Fotó: Keleti Éva

Sztankay István és Tóth Miklós III. éves főiskolai hallgatók játszanak Örsi Ferenc: Örvényben c. színművének egyik jelenetében / Fotó: Keleti Éva

“Könyve szokatlanul személyes hangú, szinte megrendítő közelségből mutatja be a színészt. Legendák gyártása helyett őszintén beszél egy nagy művészről, akit emberi esendősége csak még szerethetőbbé tett. A kötet letehetetlenül izgalmas olvasmány, ami Karácsony Ágnes szerkesztői érdeme is”. (168 óra)

“Fittyet hányt az életrajzi könyvek szabályaira, úgy készített érzékeny portrét vele egyidős kollégájáról, szerződtetett színészéről, de legelsősorban is meghitt barátjáról Léner Péter. A színházi rendező művének végéről az olvasónak ezúttal tényleg nem hiányzik a más esetekben kötelező színház- és filmográfia s a névmutató. Aki erre kíváncsi, keresse másutt. Akit viszont a három éve elhunyt a legismertebbeknek, a legjobbaknak kijáró keresztnév nélküli “Sztankay” érdekel, az az emlékező által közelebb juthat e furcsa, káprázatos emberi lény, a filmről, színpadról jól ismert színész legbelsőbb világához. Olyan ez a kötet, mint egy virtuóz módon szerkesztett, több száz tételes rekviem”. (HVG)