“Odaadom a szívem, a vérem, ha közös célról van szó” – Béres Ilona 75 éves

2017 június 04. vasárnap, 6:34

Június 4-én 75 éves Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja.

Béres Ilona

Béres Ilona

Béres Ilona pályájáról:

A Kispesten született lány világéletében színésznek készült, több szavalóversenyt nyert. Érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1964-ben végzett. Akkor még kötelező volt a vidéki színházi gyakorlat, ezért egy évadot töltött Debrecenben, a következő évben már a Madách Színházban játszott. 1967-ben a Nemzetibe, majd 1969-ben Várkonyi Zoltán Vígszínházába szerződött. Ott tizenöt évadon át jobbnál jobb szerepeket kapott és olyan nagyságokkal állhatott egy színpadon, mint Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Benkő Gyula, Somogyvári Rudolf, Békés Itala. 1984-ben távozott a Nemzetibe, melynek örökös tagja. Mindent eljátszhatott Euripidésztől Huszka Jenőig.

Equus / Béres Ilona és Alföldi Róbert

Equus / Béres Ilona és Alföldi Róbert

A társulatnak, amelyet 2000-ben Magyar Színháznak kereszteltek át, 2011-ig volt tagja, azóta szabadúszó. Pályafutása során olyan szerepeket formált meg a színpadon, mint Vilma (Füst Milán: Boldogtalanok), Jozefa (Ashard: A bolond lány), Adeiana, Emília (Shakespeare: Tévedések vígjátéka), Rozalinda (Shakespeare: Ahogy tetszik), Hilda (Ibsen: Solness építőmester), Vanda (Szakonyi: Adáshiba), Ratched nővér (Kesey: Kakukkfészek), Natasa (Csehov: Három nővér), Heléna (Euripidész-Sartre: Trójai nők), Báthory Erzsébet (Nagy András: Báthory Erzsébet), Szókimondó asszonyság (Sardou-Moreau: Szókimondó asszonyság), Stillmungus Mária Margit (Szabó Magda: Régimódi történet), Alexandra del Lago (Tennesse Williams: Az ifjúság édes madara), Éj (Vörösmarty: Csongor és Tünde).

Boldogtalanok / Béres Ilona, Psota Irén

Boldogtalanok / Béres Ilona, Psota Irén

Játszott a Borisz Godunovban, az ír Martin McDonagh Piszkavas című darabjában, a Bob herceg című operettben dalra is fakadt. Az ő előadásában volt látható Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvéből készült monodráma, s Örkény István Macskajátékának pódiumszínházi változatában, a Szkalla lányokban Tordai Teri oldalán Orbánnét alakította. Még főiskolás volt, amikor az Esős vasárnap című film egyik főszereplőjeként meghódította a moziközönséget. A magyar filmgyártás csillaga lett, a rendezők szinte nem is forgattak nélküle. Játszott a Nappali sötétség, Az aranyember, az Álmodozások kora, a Hattyúdal, a Kőszívű ember fiai, az Igen és az Egy szerelem három éjszakája című filmekben.

Az aranyember

Az aranyember

Ez utóbbi jelentette filmes karrierje végét: a forgatáson órákat kellett eltöltenie egy csónakban a jeges Duna vizén, emiatt hónapokig betegeskedett. Kártérítésért beperelte a filmgyárat, ahonnan kitiltották. Csak huszonöt év múlva kapott ismét filmszerepet a Moszkva térben (2001), alakításáért elnyerte a kritikusok díját. A televízió is sokat foglalkoztatta (Jövedelmező állás, A tündérlaki leányok, A peleskei nótárius, Forduljon Psmith-hez, A körtvélyesi csíny).

Arzén és Levendula / Béres Ilona, Csernus Mariann

Arzén és Levendula / Béres Ilona, Csernus Mariann

A színészek jogaiért sokáig küzdő művésznő közéleti szerepeit, például a Maszk Egyesület elnökségét és a kimagasló epizódalakításokért járó Aase-díj kuratóriumi tagságát már átadta a fiatalabbaknak. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 1973-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1983-ban érdemes művész, 1996-ban kiváló művész lett, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2000-ben “emlékezetes film- és színházi szerepformálásaiért, a közönség odaadó és igényes szolgálatáért, művészi életútja elismeréseként” megkapta a Kossuth-díjat.

2003-ban a Madách Kamara előadásában, a Borisz Godunovban nyújtott alakításáért, 2004-ben pedig a Bárka Színházban műsorra tűzött Theomachia című Weöres Sándor-darabban nyújtott teljesítményéért elnyerte a színikritikusok díját. Béres Ilonát 2004-ben örökös tagnak választották a Halhatatlanok Társulatába, 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, ugyanabban az évben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lett. A színésznő 2013 óta Kispest díszpolgára. 2014-ben a nemzet művésze lett.

Béres Ilonáról saját szavaival:

Felelősség: Mindenki annyi tehetséget kap, amennyit a Jóisten ad neki, de hogy miként bánik vele és milyen állapotba hozza magát, hogy ez a tehetség működni tudjon, az egy morális felelősség.

Béres Ilona és Básti Lajos

Béres Ilona és Básti Lajos

 

Egy kíváncsi szem: Egy kíváncsi szem vagy fül olyasmit képes kihozni belőlem, amiről addig magam sem tudtam, hogy bennem rejtőzik. Persze mint minden pályának, a miénknek is vannak szép és keserves korszakai, ezek olykor szerzőhöz, máskor rendezőhöz, esetleg partnerhez kapcsolódnak.

Szívem: Odaadom a szívem, a vérem, ha munkáról, közös célról van szó.

10: Sulyok Mária mondta annak idején, hogy ha egy színésznő életében öt olyan szerep van, ami a szívének igazán kedves, az már roppant boldog pálya. Én pedig lassan tíznél tartok.

Theomachia / Béres Ilona / Fotó: Egyed Péter

Theomachia / Béres Ilona / Fotó: Egyed Péter

Szerepek: Soha nem hozott anyagból dolgozom, nem úgy kezdek el egy darabot próbálni, hogy már megcsináltam valamit, és abból használok fel, vagy dobok el dolgokat. Szinte újra tanulok beszélni minden figurához. De nem vagyok azonos a szerepbeli létemmel. Az illúziót a smink, a frizura, a ruha teremti meg. Teljesen más, de valahol mégis belőlem táplálkozik.

Pálya: Ha összegeznem kellene az eddigi szakmai életutamat, akkor tele volt döccenőkkel, boldogtalan szakaszokkal, és nagy repülésekkel. Valójában csak 18 éves koromig volt töretlen a pályám, amíg felvettek a főiskolára. Utána jöttek a szakma nehézségei. Azt nem lehet megúszni. Minden korszak más és más volt. Mindig más az igazgató, mindig más a társulat. Tudja, mi az egyetlen stabil pont a pályán? A szakma szeretete, és a vágy, hogy ezzel foglalkozzak. Épp ez tart színpadon a mai napig. Ez ad örömet.

Kutyabőr: Nem mindenki úgy születik bele a szakmába, hogy a kaposvári színházból eredeztethető a „nemesi oklevele.” Ez nálunk a kutyabőr. Aki onnan jön, annak már hitele van az úgynevezett szakmában. (…) Ha egy rendező elég kíváncsi, és minket is megnéz, akkor rájön, hogy jé, itt is élnek és dolgoznak emberek.

Hatalom / Őze Áron, Béres Ilona

Hatalom / Őze Áron, Béres Ilona

Nemzeti: Valójában már akkor is lövészárokban éreztük magunkat, amikor Nemzetinek hívták az intézményt, az pedig puszta adminisztrációs eljárás volt, hogy egyik napról a másikra átkeresztelték Magyar Színházra. Mind ott maradtunk, akik korábban együtt játszottunk: Agárdi Gábor, Bessenyei Ferenc és a többiek. Sinkovits Imre pedig azzal élcelődött, hogy mi vagyunk az augsburgi sereg.

Pesti Magyar Színház: Hatalmas törés és mérhetetlen csalódás volt az életemben. Trónra ültettünk egy fiatalembert, aki megígérte, hogy egyben tartja a társulatot, majd első dolga volt sorban kirúgni az embereket. Engem ez nagyon megviselt, akkor döntöttem el, hogy soha többé nem óhajtok tagnak szerződni sehová sem. Bár Eszenyi Enikő még aznap este felhívott, hogy tárt karokkal vár a Vígszínházba. Hálás vagyok érte, de maradtam magamnak. (…) 27 év után összepakoltam a cuccaimat egy sportszatyorba, és kisétáltam a színházból. Senki nem köszönt el tőlem, kivéve a műszakot, akik ott söröztek a művészbejáró mellett. Csak legyintettek: „Ezek hülyék.” Nem akarok senkit sem sértegetni, de megfogalmaztam magamban a konklúziót: én óriások közt nőttem fel, engem törpék nem tudnak megbántani.

Szkalla lányok / Tordai Teri, Béres Ilona

Szkalla lányok / Tordai Teri, Béres Ilona

Visszatérés: Megfogadtam, hogy többé nem lépem át azt a küszöböt. Aztán nemrég egy premieren megkocogtatta valaki a vállamat: Zalán János, a Pesti Magyar Színház új igazgatója. Emlékeztem a világító kék szemére, abból az időből, amikor még a Nemzeti Színházban stúdiós volt. „Ilona, kedves, ha megengedné, meghívnám egy kávéra.” Mire én gorombán, ami egyáltalán nem jellemző rám, mert határozott vagyok, de goromba nem, azt válaszoltam, hogy évek óta nem iszom kávét. Nem hagyta annyiban, így végül leültünk beszélgetni egy tea mellett, egyébként pont ebben a kávézóban. Beszélgettünk, emlékeztünk a múltra, majd váratlanul azt mondta, szeretné, ha egy méltó feladatban újra játszanék a színházban. Mondtam, hogy ha olyan a szerep, olyan a rendező, és olyanok a kollégák, akkor lehet róla szó. Az elsőt, amivel kínáltak, köszönettel visszautasítottam. Mert én már a derű óráit számolom, arra mondok igent, amire akarok. 50 éven át voltam társulati tag, ott ezt nem tehettem meg. Bármi adódott, sarkat összevágni és megoldani.

Ló: A kínaiak szerint Ló vagyok, hámba lehet fogni, borzasztó fegyelmezetten dolgozom. Odaállok az ügyek mellé, amíg hiszek bennük. De ha átvernek, akkor se istent, se embert nem nézek. Nincs bennem irgalom. Nem érdekel, ha romok maradnak mögöttem. Tudom, nem túl nőies viselkedés ez, de ilyen vagyok, és ezt fel is vállalom.

Tizenötezer pengő jutalom / Garas Dezső, Béres Ilona

Tizenötezer pengő jutalom / Garas Dezső, Béres Ilona

Független: Sosem tartoztam trendi csapatokhoz, mindig független voltam. Már a férjem is megmondta, amikor összekerültünk, hogy nekem olyan „kardot ki, fejjel a falnak” karakterem van.

Tulipánok, rózsák: Bizonyára jelent valamit, hogy negyvenharmadik esztendeje élek együtt a férjemmel. (…) Amikor még csak udvarolt a férjem, egyszer elkísértem egy szolnoki munkára, mert olyan kevés lehetőségünk adódott együtt lenni, hogy az ilyen töredékidőket is kihasználtuk. Cegléden megálltunk egy presszóban valami hideg italra. Idős néni tért be, és tulipánt árult. Tomi vett nekem egy bimbós csokrot. Mire Szolnokra értünk, a kezem melegétől a tulipánok mind kinyíltak… (…) A kislányoknak, a fiatal színésznőknek is mindig felhívom a figyelmét, hogy 40 éves házasság után is lehet kapni vörös rózsát premierre… Mert én mindig kapok.

Otthon: Ami igényem van melegségre és barátságra, azt megkapom otthon. Fiatalabb koromban ugyan szomjaztam rá, de ma már nem vagyok a szeretetet koldusa.

Forrás: Színház.org, Magyar Színház, Fidelio.hu, Lálekbúvár, Szabadföld, Nők Lapja