“Szorítom élő neszeit e világnak” – Kiállítás nyílik Szabó Magda színházáról az OSZMI-ban

2017 július 06. csütörtök, 8:02

Kamarakiállítás nyílik “Szorítom élő neszeit e világnak” – Szabó Magda színháza címmel a száz éve született Szabó Magda író emlékére a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

Szabó Magda

Szabó Magda

A tárlatot július 11-én Lengyel György rendező nyitja meg a Krisztina körúti OSZMI-ban. A kiállítás július 5-től már látogatható, és október 31-ig várja az érdeklődőket – olvasható a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közleményében.

Mint írják, Szabó Magda vallomása szerint színműírói pályája dédapja, Várady-Szabó Lajos vászonkereskedéséből indult. A bolt bezárása és a napi házi istentiszteletet után “mindenkinek át kellett öltöznie a korai vacsorához, mert megkezdődött vagy egy felolvasó est, vagy valami amatőr színházi produkció, vagy házikoncert” – idézik a Film, Színház, Muzsika 1983. november 5-i számából.
Szabó Magda első színdarabját Disznótor című regényéből írta – a Kígyómarást a Jókai Színház mutatta be 1960-ban.

A Kiálts, város! c. előadás egy jelenetképe. (Rendező: Meczner János, bemutató: Csokonai Színház, Debrecen, 2002. október 4.)

A Kiálts, város! c. előadás egy jelenetképe. (Rendező: Meczner János, bemutató: Csokonai Színház, Debrecen, 2002. október 4.)

Az 1970-es, 1980-as években történelmi drámáival – Kiálts, város! (1973), Az a szép, fényes nap (1976), A meráni fiú (1980), A csata (1982), Béla király (1983) aratott sikert.

A Madách Színházban 1977-től évekig játszották a Régimódi történet című családregényéből készített színpadi adaptációját.

Eredeti művei mellett gyerekkönyvéből bábdarab – Tündér Lala, 1969 -, regényeiből zenés és prózai színpadi művek – Az ajtó, 2005, Abigél, 2008, Bárány Boldizsár, 2010 – születtek.

A kamarakiállítás nemcsak Szabó Magda színházi életművét mutatja be, a legfontosabb bemutatók nyomán színházművészetünk elmúlt hat évtizedének jellegzetes törekvései is körvonalazódnak – olvasható a közleményben.