“Nem tudok előadást csinálni, csak színházat” – Előkerült egy elveszett Ruszt-interjú

2017 július 15. szombat, 8:45

Első alkalommal jelent meg nyomtatásban Szále László Ruszt Józseffel 1999-ben, Zalaszentgróton készült interjúja.

“Zalai barátai aggódva nézték, hogy Ruszt József, a nagy színházteremtő művész elvonul a világtól, és szinte teljes magányban él egy baráti házaspár szentgróti házának emeleti szobájában. Úgy érezték, ki kéne mozdítani valahogyan, egy ízig-vérig közösségi ember nem érezheti jól magát egyedül. Próbálták rábeszélni a visszatérésre, de hajthatatlan volt. Ekkor javasolták, kérjek tőle interjút, hátha a ‘sajtó érdeklődése’, a színházról való beszélgetés, a régi sikerek felidézése fölpiszkálja benne a biztosan ott élő vágyat, s elindít egy lelki folyamatot, mely a visszatéréshez vezethet. Vagy ha az nem, az interjú esetleg ‘fölébresztheti’ a szakmát, s ha hívják valahova, talán nem mond rá nemet” – írja az interjú előszavában Szále László.

Ruszt József (fotó: hevesisandorszinhaz.hu)

Ruszt József (fotó: hevesisandorszinhaz.hu)

Ruszt József a beszélgetést követően azt üzente, hogy a szöveg rendben van, de nem akarja, hogy megjelenjen, mert még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy az interjúval ő üzen, ajánlkozik. “Az interjút akkor, sajnálkozva ugyan, egy dobozba tettem, ami a költözések során elkallódott. Teljesen véletlenül került elő most – tizennyolc évvel az interjú elkészülte és tizenkét évvel Ruszt József halála után. Minthogy a korszakos jelentőségű színházcsináló, Ruszt József éppen most lenne 80 éves, úgy gondoltam – hommage gyanánt –, közreadom a ‘letiltott’ interjút. Némi szorongással ugyan, de abban a tudatban, hogy a tiltás tizenkét éve okafogyottá vált: már senki sem gondolhatja, hogy munkát vagy állást keresne” – olvasható az előszóban.

Ruszt József néhány előadást rendezett még a kétezres évek elején, 2004-ben például újrarendezte azt a híres Az ember tragédiáját, amellyel 1983-ban nyitott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Barátja, Jordán Tamás hívását az új Nemzeti Színházba már ha akarta volna, se tudta elfogadni.

Az interjú ide kattintva, regisztrációt követően egy 508 forintos emeltdíjas SMS elküldésével olvasható az ÉS internetes oldalán.

Ruszt Józsefre emlékező múltidéző összeállításunkat itt találja.

 
 

Kapcsolódó anyagok