“Én a szünetben csinálom a színházat” – Ruszt József emléknap a Bethlenben

2017 szeptember 10. vasárnap, 7:02

Ruszt József születésének 80. évfordulója alkalmából emléknapot szerveznek szeptember 10-én, vasárnap a Bethlen Téri Színházban. Késő délután a Kossuth-díjas rendező kollégái, tanítványai és barátai elevenítik fel Ruszt legendás próbáihoz és előadásaihoz kapcsolódó történeteket, este pedig egy felolvasószínházi ősbemutatóra is sor kerül.

Olvasószínházi ősbemutatót is tartanak

A színházbarátok számára Ruszt személye elsősorban rendezéseiről és társulatépítő munkájáról ismert, de az 1960-as évek közepén írt egy drámát Rekviem címmel, amely nyomtatásban csak halála után jelent meg. Az emléknapon felolvasószínházi keretek között mutatják be a drámát, a szerepeket pedig olyan színészek vállalták, akik számára a Ruszttal való közös munka meghatározta pályájuk alakulását. A főszerepet Gálffi László, az Örkény Színház színművésze alakítja, de színpadra lép még többek között Egri Márta, Kamarás Iván, Trokán Péter, Sára Detti és Kaszás Géza is.

Az előadást két felvezető program előzi meg, egy 35 képből álló fotókiállítás megnyitója Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész Rusztról és Ruszt előadásairól készült munkáiból, valamint egy kb. másfél órás beszélgetés, amelyet Nánay István színházkritikus vezet, és megszólaltatja a rendező korábbi alkotótársait és barátait.

A rendező születésének 80. évfordulója alkalmából egy honlap is készül, melyen egyelőre a Ruszt József Emléknap részletes programja található, illetve a jövő vasárnapi eseményre lehet regisztrálni. Később azonban Ruszt pályájával kapcsolatos archívumként működik majd, ahol a fontos életrajzi adatokon és színházi előadásainak adatbázisán túl archív képek és videók is színesítik ezt a rendhagyó emlékszobát. A weboldal az alábbi címen érhető el: http://www.rusztjozsef.eu

Amennyiben foglalkozna az eseménnyel vagy további információra van szüksége, kérjük keressen minket az info@rusztjozsef.eu e-mail címen.

Az emléknap programja: 

17.00 Keleti Éva – Ruszt József /fotókiállítás/

A fotókiállítást megnyitja: Jordán Tamás
Közreműködik: Nagy Péter

Keleti Éva mintegy húsz évig rendszeresen kísérte figyelemmel Ruszt József rendezői pályáját. E mostani kiállítás a fotóművész vallomása a Kossuth – díjas rendezőről, munkásságáról. 

18.00 “Én a szünetben csinálom a színházat” /nyilvános beszélgetés/

Nánay István színházkritikus beszélget Ruszt pályájáról, színházáról, Ruszt pályatársaival és a nézőkkel

A pályatársak: Jordán Tamás, Trokán Péter, Sára Detti, Gálffi László, Egri Márta, Bagó Bertalan, Kaszás Géza és még sokan mások

20.00 – 22.00 Ruszt József: Rekviem /olvasószínházi ősbemutató/

Szereposztás
ILONA                                                                                   Egri Márta
A FŐORVOS, egy idegszanatórium vezetője                        Trokán Péter
A TANÁRSEGÉD, mellette dolgozik                                    Both András
A ZENESZERZŐ                                                                  Gálffi László
JANKA, ápolónő a szanatóriumban                                      Sára Detti
A GYEREK, a Zeneszerző fia                                                Horváth Illés
A FIATALEMBER, a Zeneszerző tanítványa                      Kamarás Iván
ZOLTÁN, egy zenei intézmény igazgatója                            Kaszás Géza
NARRÁTOR                                                                         Kricsár Kamill

Ruszt Józsefről:

Ruszt József a 20. század második felének megkerülhetetlen színházi alakja, pályája során számos emlékezetes rendezése mellett színészpedagógiai és társulatépítő munkája miatt is ismert. Az 1960-as években európai fesztiválokon is díjazott előadásokat rendezett az ELTE Egyetemi Színpadán (Universitas), rendezőként Debrecenben 1963 és 73 között, főrendezőként 1973 és 78 között Kecskeméten dolgozott, majd 1982-ben Zalaegerszegen alapított színházat, (Hevesi Sándor Színház) melynek 1987-ig volt igazgatója. A rendszerváltás alatt ő alapította és vezette egészen 1995-ig az ország első alternatív társulatát Független Színpad néven. Ruszt 2005-ben halt meg, Zalaegerszegen.

A Rekviem című drámáról:

Ruszt József drámájának modellje Gellért Endre, aki 1945 után a Nemzeti Színház főrendezője és a Színművészeti Főiskola tanára volt, és aki 1960. március 1-jén, negyvenhat évesen öngyilkosságot követett el. A Rekviem azt a pár órát mutatja be, amikor a darab főszereplője, a Zeneszerző első öngyilkossági kísérlete után, először hagyja el a kórházat és találkozik a hónapok óta nem látott hozzátartozóival.