“Nem lehetsz félig, takaréklángon színész!” – Halász Judit 75 éves

2017 október 07. szombat, 7:05

75. születésnapját ünnepli október 7-én Halász Judit Kossuth-díjas színésznő, énekesnő.

Az udvari kalap / Halász Judit és Harkányi Endre

Az udvari kalap / Halász Judit és Harkányi Endre

Halász Judit pályájáról:

A Budapesten született kislány hároméves korában egy vállalati rendezvényen már a színpadra állt, de a szöveget – akkor még – elfelejtette. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulójaként a sportban jeleskedett, első osztályú minősítésű lovasként tagja volt az ifjúsági díjugrató válogatottnak. Mint mondja, itt tanult meg sok mindent, ami a pályán segítette: a fegyelmet, a figyelmet és a kitartást.

Még a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, amikor Keleti Márton Esős vasárnapjának egyik cserfes kamaszlányát alakíthatta. Diplomáját 1964-ben kapta meg, ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol csak fél évet töltött, mert Várkonyi Zoltán – aki már a főiskolai évek alatt felfigyelt rá – vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba. A következő évadtól szerződést kapott, és azóta is, immár fél évszázada a Szent István körúti társulat tagja.

A trükk / Halász Judit, Bitskey Tibor

Olyan színésznagyságok voltak a partnerei, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, Bulla Elma. Töretlen pályáján játszott Arthur Miller, Tennessee Williams, Csehov, Moliére, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy Gyula, Örkény István, Szakonyi Károly, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban. Egyénisége főleg lírai alkatú nőalakok megjelenítésében teljesedik ki, de volt gyanútlan kislány, varázslatosan érzéki nő, nagyszerű tragika, komika is. Emlékezetes alakítást nyújtott Natasaként a Három nővérben, Mirandolinaként Goldoni színművében, Egérkeként Örkény Macskajátékában, hosszú évekig alakította Lindát a Játszd újra, Sam! című Woody Allen-darabban. Jelenleg az Audiencia című színműben II. Erzsébet brit királynőt alakítja.

Cseresznyéskert / Halász Judit

Csaknem negyven filmben szerepelt, dolgozott együtt Szabó Istvánnal (Szerelmesfilm, Álmodozások kora), Keleti Mártonnal, Máriássy Félixszel, Várkonyi Zoltánnal, Székely Istvánnal, Rózsa Jánossal és Jancsó Miklóssal. Számtalan tévéjátékban is láthatta a közönség, máig népszerű a Csukás István írta Mirr-murr kandúr kalandjai című rajzfilmsorozat, amelyben minden szereplő hangját ő szólaltatta meg. (Az azonban csak legenda, hogy saját fiának mesélt volna a kamera előtt.)

Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből készített lemezt, és meselemeze is jelent meg. A hetvenes évek közepétől műfajt teremtett, egy életre szóló feladatot vállalt a magyar költők, klasszikusok és mai szerzők gyerekeknek szóló megzenésített verseinek előadásával. Albumaiból kétmillió példány kelt el (a Hívd a Nagymamát! korong már néhány hónappal a megjelenés után platinalemez volt), ezért a számos aranylemez után gyémántlemezt is kapott. A 2001-es Mesés zenék, zenés mesék című lemezén a klasszikus zenét próbálta megismertetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. Dalaiból sok ezer koncertet adott, a Vígszínházban hagyományossá váltak a karácsony előtti vasárnapi családi koncertjei.

Halász Judit

Magyarországon elsőként őt választották meg a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend Lovagjának (ezt a kitüntetést II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapta). A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF Magyar Bizottsága 2003 végén három, majd újabb három évre jószolgálati nagykövetté nevezte ki Presser Gábor társaságában, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

Halász Judit a Jászai Mari-díjat 1971-ben kapta meg, 1983-ban érdemes művész lett, 1985-ben SZOT-díjjal tüntették ki. 2001-ben Kossuth-díjat kapott “nagyszerű tehetségének, kiváló színészi, filmszínészi teljesítményének és a gyermekek világára kivételesen érzékeny, műfajteremtő előadó művészetének elismeréseként”. 2002-ben elsőként vehette át a makói önkormányzat által alapított Páger Antal-színészdíjat. Sok más kitüntetés mellett Prima Primissima közönségdíjat kapott 2008-ban, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át, 2013-ban Budapest díszpolgára lett. 2015-ben a gyermekvilágot gazdagító művészetéért vehette át a Magyar Örökség Díjat, és megkapta a Fonogram-díjat. 2016-ban átvehette a Radnóti Miklós antirasszista díjat, valamint a Magyar Szabadságért Díjat is. Ugyancsak tavaly megkapta Az év színésznője Arany Medál-díjat, idén az Ajtay Andor-emlékdíjat az Audienciában nyújtott alakításáért, és ő volt a POSZT, a Pécsi országos Színházi Találkozó díszvendége.

Halász Judit

Férje, Rózsa János rendezte meg 2009-ben a róla szóló Csiribiri című filmet, amely koncertjein át mutatja be pályáját. Az életrajzhoz hozzátartozik két súlyos baleset is – még főiskolás korában lovaglás közben, majd 1996-ban egy budai utcán közlekedve -, és egy súlyos betegség, amelyből felépülését talán a neki megszavazott Mosoly-rend is segítette.

A fáradhatatlan színésznő magáról azt mondja: “abszolút gyerekpárti vagyok. Ők még ártatlanok, még minden lehet belőlük, kertész vagy űrhajós, tudós vagy villanyszerelő, költő vagy hajóskapitány. És mit csinálunk belőlük? Tudom, hogy gyereket nevelni milyen nehéz. Talán ez a legnehezebb foglalkozás a világon. De ha jól csináljuk, és sikerül: miénk a Nobel-díj, és a világ legszebb kertje is!”

Szerelmesfilm / Bálint András, Halász Judit

Szerelmesfilm / Bálint András, Halász Judit

Halász Juditról saját szavaival:

Nagy dolog: Az igaz, hogy abban a kis lakásban, amiben hatéves koromig éltem, ahol olyan nagyszerűen éreztem magam, nem volt semmilyen komfort, de volt egy barackfa az ajtó előtt, mellette egy szilvafa, szemben egy rózsalugas, a tyúkoknak egy kis udvar, és mindig volt valaki otthon. Sosem unatkoztam! Szóval, én úgy gondolom, hogy nagy dolog a gyerekkor, és minden onnan indul.

Lovaglás: Amikor végre sikerült bejutnunk a barátnőimmel egy egyesületbe, akkor az apukám tartalékos, katonai csizmájában mentem, mert nem volt lovaglócsizmám. Papírt tömtünk az orrába és az apukám katonai nadrágját alakította át az anyukám lovaglónadrággá. Attól kezdve, hogy végre felvettek, minden nap ott voltam. Ez olyan dolog, amibe ha az ember beleveti magát és elkezdi szeretni, akkor nem lehet tőle szabadulni. Csak a ló és a lovaglás érdekli. Ez mánia lesz, őrület!

Győzelem: Nincs nagyobb élmény annál, mint amikor az ember legyőzi azt, amitől reszket – különösen 16 évesen. Ha leesel a lóról, akkor rögtön vissza kell ülni. Ez egy alaptétel. Hogyha ezt megtanultad, akkor ezt a szabályt mindenre át tudod ültetni. A fegyelem nem öncélú volt, mert egyszerűen balesetveszélyes, ha az ember visítozik. Megtanultam, hogy egymás nélkül semmi nem megy. Nem szabad az embernek magára maradnia, hanem kellenek a társak, a barátok! Együtt kell csinálni.

A kör négyszögesítése

Gyerekkor: Szép volt a gyerekkorom, mert a családom szeretettel vett körül. Nincsenek fájdalmas emlékeim. Amikor először kerültem külföldre – válogatott díjugratóként -, azon csodálkoztam, hogy “Jé, Bécsben ugyanolyan a fű, mint nálunk!” Ez 1960-ban történt, amikor ifjúsági Európa-bajnokságon vehettem részt Velencében, és Bécsben kellett átszállnunk a vonatra. Amíg nem jött a csatlakozás, kimentünk a Burgba, és a három fiú meg én hasaltunk a fűben, és négylevelű lóherét kerestünk, hogy szerencsét hozzon. Persze az ifjúság sok mindent más színben láttat, mert az ember főleg a szép dolgokra emlékszik. De vannak alapolvasmányaim erről a korszakról, amelyek sok kérdésre választ adtak nekem.

Fegyelmezett: Fegyelmezett ember vagyok – amit még valószínűleg a lovaktól tanultam -, én mindig rákészülök a következő napokra. Az is lehet, hogy ezt a gyerekkoromból hozom magammal, amikor a szüleim megtanítottak arra, hogy nem reggel kell összerakni a táskát és a ruhádat, hanem előző este. Addig-addig mondták, amíg aztán rászoktam, hogy fel kell készülni a másnapra. Ez úgy látszik, így maradt, és igaz a munkámban is.

Monokli / Halász Judit, Szegedi Erika

Színész: Furcsa szerzetek vagyunk mi, színészek. Ha nincs munkánk, azért panaszkodunk, ha sok van, akkor azért. Nos, nem akarok ebbe a hibába esni, tehát az a válaszom, hogy forgalmas időszakban vagyok. Mert nem lehetsz félig, takaréklángon színész!

Mérce: Pártos Géza nevű osztályfőnökünk a főiskolán elég korán megmondta nekünk, hogy a siker nem mérce. Azt, hogy te milyen vagy, azt nem a sikered dönti el, hanem azt neked, magadnak kell tudnod. Annak a lehet, hogy parányi körnek, akiknek te hiszel, akiket tisztelsz, és akiknek a tanácsára rászorulsz, azokra hallgatva, azokkal együtt kell az embernek eldöntenie, hogy miben hol tart. Lehet, hogy a siker mérce a gazdaságban, a vállalkozásban, de a művészetben nem lehet az. Ha végiggondolod a művészetek történetét a képzőművészetben vagy a zenében, akkor láthatod, hogy hány zseniális festő halt éhen, akiknek az alkotásai ma milliókért kelnek el. Kik voltak azok a zeneszerzők, akiket anno kifütyültek, ma pedig ünnepeljük őket.

Kezdő: Kezdő koromban – részben a barátaim tanácsára – sok olyan filmszerepet visszautasítottam, amely főszerep lehetett volna. Pedig én még jóformán ismeretlen voltam. De azt gondoltam – és ezzel a mai napig egyetértek -, hogy egy rossz kezdés sokkal jobban visszaveti valakinek a karrierjét, mintha az ember vár a megfelelő alkalomra.

A 88. utca foglyai / Szilágyi Tibor, Halász Judit

A 88. utca foglyai / Szilágyi Tibor, Halász Judit

Vígjátékok: Én egy cserfes kislány voltam, és rettenetesen szenvedtem attól, hogy mikor fog végre érvényesülni az “intellektusom”. Nagyon sokáig csak bájos lányokat játszottam – színházban is. Amikor Várkonyi Zoltán szerződtetett a Vígszínházba, azt mondta: “Nehogy azt hidd, hogy femme fatale-okat fogsz játszani! Vígjátékokban fogsz szerepelni.” Én meg azt gondoltam magamban: “Honnan veszi a Várkonyi, hogy én femme fatale-okat szeretnék játszani?” Rettenetesen fájt nekem, hogy az első 3-4 évben csak vígjátékokban kaptam szerepet, és fogalmam sem volt róla, milyen jót tett velem a Várkonyi. Mert a vígjátékot szereti a közönség, és aki jó benne, azt megjegyzi magának, és legközelebb is látni akarja. Másrészt a szakmát is nagyon meg lehet tanulni a vígjátékon – ott a közönség reakciója mindig hangos, tehát pontosan érzékelhető. Legalább négy év telt el, mire megkaptam az első drámai szerepemet egy Krúdy-darabban.

Szerelmesfilm: Ha olyan emberek dolgoznak együtt, akik tudják, hogy mit akarnak, és ismerik egymást, az nagyon jó eredményt szülhet. A közös cél és a közös tapasztalatok egy remek kombináció, és nagyon jó együttlét. Mindannyian frankománok voltunk, és hatalmas élmény volt, hogy elmehettünk együtt Franciaországba egy hétre forgatni. Akkor, amikor nem lehetett csak úgy utazni, mert be voltunk zárva!

Halász Judit

Gyerekdalok: Rólam sokak fejében az a kép alakult ki, hogy “az az aranyos kis Halász Jutka”. Ezt mondják rám, enyhe gúnnyal a hangjukban. De az az igazság, hogy mire ezt észrevettem, már késő volt, mert beleszerettem abba, amit a gyerekekkel csinálok. Akik sosem próbálták, azok nem érthetik meg, mit élek meg velük. Gyerekeknek csinálni színházat, vagy bármit, mindig egy kicsit másodrangú dolognak számított. Senkit nem érdekelt igazán. Én viszont komolyan vettem, mert láttam, hogy engem is komolyan vesznek a kicsik. Aztán megpróbáltunk minden lemezzel valamit elmondani, valamit megmagyarázni. Rengeteget tanultam a zenélésből, és sokkal több színészi eszközt sajátítottam el általa. Gondolja csak el, milyen közvetlen találkozás ez a közönséggel, és mennyi váratlan helyzetet kell megoldani közben. És a gyerekeknek nem lehet hazudni.

Egy koncertről: Megtanultam, hogy a színésznek képességei legjavát kell adnia, erre kötelez a hivatás. Kezdő koromban egy miskolci szervező vasárnap délre beszélt meg időpontot valamelyik falu művelődési házába. Emlékszem, körülbelül harmincan alkották a közönséget, emiatt szörnyen bosszús voltam, hiszen minden más előadásunkra zsúfolt ház volt, nem lehetett jegyet kapni. Azzal nyugtattam magam, hogy ez a harminc ember a vasárnapi ebéd idején is mellettünk döntött, ezért hát komolyan kell vennem őket. Őszintén mondom, életem egyik legjobb koncertjét tartottam ott.

Cimbora / Halász Judit

Mi az, amivel varázsolni lehet?: Azt hiszem, hogy a figyelem a kulcsszó. Várkonyi azt mondta, hogy a jó színész legfontosabb tulajdonsága a jelenlét. Amikor nincs szöveg, amikor nem ő van a jelenet középpontjában, akkor is legyen jelen, legyen ott az az ember, akit ő képvisel, akit ő játszik.

Színházba menni: Olyan előadásokra megyek el szívesen, amelyek néhány órára elfeledtetik velem azt, hogy színészként magam is gyakran vagyok színpadon.  Amikor magával visz az előadás, elfelejtem, hogy már én is játszottam esetleg abban a darabban,  amikor érzelmileg és gondolatilag egyformán megérint.

Nápolyt látni és… / Bujtor István, Halász Judit

Kor: Amikor Bessenyeinek a 70. születésnapján valaki azt mondta, hogy “Minden kornak megvan a szépsége”, erre ő az asztalra csapott és azt mondta: “Egyet mondj!” Igaza volt. Persze vannak bizonyos dolgok, amikkel együtt lehet élni, amiket lehet szeretni, és csinálni, de szűkülnek a lehetőségek – ez természetes. A helyzetet el kell fogadni és újabb dolgokat kell keresni, találni, vagy azokat kell kibontani, amik eddig félre voltak téve. Én szeretek otthon tenni-venni, kertészkedni, de nagyon ritkán volt rá időm. Egyébként sem lehet megunni mindent, mert a világ tele van olyan érdekességgel, amire egy élet kevés, hogy megnézd vagy elolvasd. Nekünk nagyon nagy könyvtárunk van, és tudom, hogy még az egyharmadát sem olvastam el. Szeretek olvasni, és sokat is olvasok, de ilyenkor alig van időm. Mint ahogy az is jó, ha az ember bele tud folyni úgy a gyerekei életébe, hogy az őket ne bántsa. Hogy segíthetek, jelen lehetek, társ vagyok, ha szükség van rám. Az is feladat lehet, csak jól kell csinálni.

Az ünnep / Halász Judit, Hegedűs D. Géza

Mindennapok: Megmondom őszintén, nem tervezek. Ez nagyon változott a harminc évvel ezelőtti Halász Judithoz képest. Régen nagyon is gondoltam arra, minek mi lesz a folytatása, a következménye; az évek múlásával azonban a jövőtervezés ambíciója nagyon szűkül az emberben. Ma arra gondolok, hogy azok a mindennapok, amiket megélek, legyenek olyanok, amiért érdemes élni.

Forrás: Origo, Librarius, Nullahategy.hu, Life.hu, HVG, zene.hu,
Nők Lapja

 
 

Kapcsolódó anyagok