Törött orrok, repedt szarvak, avagy Vitéz László és ellenségei Tatán

2017 november 11. szombat, 16:27

Vitéz Lászlóra és ellenségeire, a vásári komédiák népi hősére, a bábművészekre emlékeztek október 31-én, a tatai Gútay Galériában megnyílt kiállításon, amelyen a hagyományos vásári bábjátékok figurái jelennek meg, a Hincz család és a Korngut-Kemény család bábjai. Dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója beszélt a múltról.
Törött orrok, repedt szarvak, avagy Vitéz László és ellenségei címmel nyílt kiállítás a Gútay Galériában. A vásári bábjátékok múltját felvázoló tárlat folytatása a nyári az Angol parkbeli Piros sipkás Fickók Találkozójának. A kezdeményezés akár Tata bábos jövőjét is megalapozhatja.

A Városi Galéria a mostani, utolsó kiállítás után a piarista rendházban működik majd tovább. Arra is vannak elképzelések, hogy Tatán a bábjátékok, a vásári komédiák továbbra is jelen legyenek.

A vásári bábjátékok történetébe dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója avatta be közönségét. Bemutatta a komédiák legkiválóbb művészeit, a Népligetben bábozó Kemény Henriket és a Városligetben dolgozó Hincz családot. E vásári komédiák legjellegzetesebb hazai alakja Vitéz László volt, akinek hőstetteit sokan megismerték mesébe, játékba oltott előadásain, “születésének” körülményeiről azonban vajmi keveset tudnak a szakemberek is. Dr. Ács Piroska kitért a bábozás másik nagy irányzatára, a művészi bábjátékra és alkotóikra, mint például Arnóth László és Büki Béla. Az ő művészetüket külön termekben láthatták az érdeklődők.

A szakember elmondta: az intézményen belül nincs állandó kiállítása a hazai bábművészetnek, ezért vándorkiállításokon mutatják be a gazdag anyagot, rajzokat, a gyakori csihi-puhiban megsérült, törött orrú, repedt szarvú bábokat, plakátokat. A tatai tárlaton is jobbára ilyen dokumentumok és szövegek, valamint filmvetítés révén ismerhettük meg a műfaj kiválóságait, alkotóit, művészeit.

Magyarországon egyedüliként a Tatabányán megjelenő Art Limes művészeti folyóirat Báb-Tár tematikus számainak írásaiból ismerhetik meg az érdeklődők a bábművészet történeti és kortárs törekvéseit. A lap kezdeményezésére eddig több rendezvényt, kiállítást is szerveztek e témában. Júniusban az Angol parkban rendezték meg a Piros Sipkás Fickók Találkozóját, amely vásári bábjáték-előadásokon kívül bemutatta a Kossuth-díjas Kemény Henrik bábművész életművét. A fesztivál folytatásaként nyílt meg a mostani, “Törött orrok, repedt szarvak, avagy Vitéz László és ellenségei” című tárlat is, amelyen képet alkothatunk a vásári bábjátékok hősének, Vitéz Lászlónak és ellenségeinek fegyvertáráról, Kemény Henrik népligeti “mobil” bábszínházáról.

 
 

Kapcsolódó anyagok