Milyen volt a Zöld Szamár Színház? – Palasovszky Ödönre emlékeznek a Színészmúzeumban

2017 november 20. hétfő, 9:01

A Kassákizmus 3. Új dráma. Új színpad. A magyar avantgárd színházi kísérletei című kiállításhoz kapcsolódó BGM Esti Extra programra november 23-án kerül sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
18 órától a Zöld szamár szavalókórus előadása látható, majd 19 órától Jákfalvi Magdolna és Kappanyos András tart szubjektív tárlatvezetés a Kassákizmus 3. Új dráma. Új színpad. A magyar avantgárd színházi kísérletei című kiállításban. 20 órától Palasovszky Ödönről és a Zöld Szamár Színházról beszélget Bagdi Sára esztéta, Jákfalvi Magdolna színháztörténész és Szeredi Merse Pál művészettörténész. A beszélgetést vezeti: Galácz Judit művészettörténész.

Zöld Szamár színház

Zöld Szamár színház

Palasovszky Ödön költő, a magyar avantgárd mozgalom és az aktivista színjátszás egyik legjelentősebb alakja. 1899. március 5-én szüketett Budapesten. A húszas években jelentek meg jelentősebb kötetei: Reorganizáció (1924); Punalua (1926); Karmazsin (1927).

Művészi hitvallásáról az “Új Stáció” című, jelentős botrányt kiváltó manifesztumban vallott. Később a Horthy-korszak kommunistának bélyegezte és mellőzte. A harmincas évektől kezdve elsősorban színházi művei, rendezései által keltett feltűnést. Nevéhez fűződik a Zöld Szamár avantgarde színház létrehozása 1925-ben. Színházi elveiben az aktivizmus, vagyis a lényegre törő színjátszás híve volt. A második világháború után néhány évig még kísérletezett az avantegarde bevezetésével a magyar színházi életbe, de munkássága miatt sorozatos politikai támadások érték. Az ötvenes évek kommunista diktatúrája mellőzni kívánta a “polgári dekadenciának” bélyegzett avantgardot. Így Palasovszky ismét háttérbe szorult és csupán a hatvanas években figyeltek fel újra művészetére. 1977-ben Graves-díjjal tüntették ki. Válogatott versei Opál himnuszok (1977) címen jelentek meg. Élete utolsó évében megírta színháztörténeti szempontból igazán jelentős visszaemlékezését: Lényegretörő színház (1980) címmel. 1980. december 18-án hunyt el Budapesten.

Palasovszky Ödön

Palasovszky Ödön

A Zöld Szamár Színházról:

A Zöld Szamár Színház 1925. március 25-i első előadása inkább a kabaré, a café-théâtre, mint a színház előadói rendjét követte. A Művész Színház (egyébként hagyományos itáliai) színpadán az estet Hevesy Iván konferálta fel, aki követve Jarry legendás 1896-os produkcióinak menetét, értelmező bevezetést tartott az új színpadi formák milyenségéről, az új dramaturgiáról. A nézési rendet meghatározó prózai bevezetés magyarázattal szolgált a színház névválasztására is: a Kassák bécsi köréből és Weimarból, a Bauhaus vonzásköréből hazatért Bortnyik Sándor díszletként is funkcionáló Zöld Szamár című konstruktivista képe és a bauhausos Molnár Farkas zöld szamármaszkja dadaista provokatív viccként parafrazálta mind az egész produkció, mind a színházi-kulturális élet viszonyait. A színház dramaturgja Laziczius Gyula, állandó fordítója Illyés Gyula, zenei tanácsadója Jemnitz Sándor, rendezője Palasovszky mellett Mittay László volt, a játékosok a Sztár Filmgyár iskolájából kerültek ki.

Palasovszky Ödön és a Zöld Szamár színház
Időpont: 2017. november 23. 18:00
Belépő: 1000 Ft/fő
Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél u.16.)