Kutathatóvá vált a Halász Péter Archívum – Kiállítás és beszélgetés

2017 december 06. szerda, 16:03

Különleges program 2017. december 7-én, 18 órától, az Artpool P60-ban! Dr. Jákfalvi Magdolna színháztörténésszel és Veress Anna dramaturggal Schuller Gabriella beszélget. A kiállítótérben: a felhasznált újságcikkek, szövegkönyvek, hallgatói rövidfilmek láthatók. Halász Péter szellemét háttérvideókkal idézik meg.

A témák: 
Halász Péter “Hatalom Pénz Hírnév Szépség Szeretet” újságszínházi sorozata (1994), 
a Színház- és Filmművészeti Egyetem “HP Archívum” projektje (2013)

Halász Péter (1943–2006), a Kassák Ház Stúdió, majd a New York-i Squat Theatre alapító tagja 1994 őszén “Hatalom Pénz Hírnév Szépség Szeretet” címmel újságszínházi sorozatot rendezett a budapesti Kamrában. Az eseményt nem csupán a rendszerváltásig emigrációban élő Halász személye, de a korabeli színházi nyelv radikális alternatíváját megvalósító avantgárd alkotói módszere miatt is élénk érdeklődés övezte.

Az előadások előkészületeként az alkotók (Halász Péter mellett Lukáts Andor, Veress Anna és Vajdai Vilmos) megkapták és átlapozták a másnapi Népszabadság kefelenyomatát, melyet motoros futár szállított este a színházba. A hírektől inspirálva még az éjjel darabot írtak, mely a másnapi próbát követően mindössze egyetlen alkalommal – a hírek “hivatalos” napvilágra kerülésének estéjén – volt látható. Másfél hónap alatt 28 előadás jött létre ezzel a módszerrel. A Katona estéről-estére színre lépő színészei mellett (Huszárik Kata, Lukáts Andor, Söptei Andrea, Szabó Győző, Szacsvay László, Szirtes Ági, Vajdai Vilmos) időnként vendégek is szerepeltek (pl. Dobos Emő pszichoterapeuta, Balogh Mari trombitás, Bozsik Yvette táncos, Fischer Iván karmester). Káldor Edit videókamerával dokumentálta az írás és a próba folyamatát, valamint az előadásokat.

Halász Péter

Halász Péter

2013-ban a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói – a Színházi Kreativitási Eszközök című EU projekt részeként – csaknem húsz évvel később feldolgozták és archiválták a sorozat dokumentumait. E nem mindennapi munka során összegyűjtötték a felhasznált cikkeket és az előadásról született kritikákat, elkészítették az előadások leiratát, valamint az egyes előadásokhoz kapcsolódóan 25 tízperces rövidfilmet készítettek a korabeli felvételek felhasználásával. (A projekt résztvevői Bíró Bence, Boronkay Soma, Cserne Klára, Csuja László, Érsek Lajos, Kemény Lili, Mátrai Diána Eszter, Sipos Balázs voltak.)

A projekt teljes dokumentációja, a “HP Archívum”, az eredeti újságcikkekkel, videófelvételekkel, szövegkönyvekkel, valamint a 2013-ban készült rövidfilmekkel együtt 2017-ben az Artpool Művészetkutató Központba került.

A “HP Archívum” kutathatóvá válása alkalmából 2017. december 7-én, 18 órától, az Artpool P60-ban Dr. Jákfalvi Magdolna színháztörténésszel és Veress Anna dramaturggal Schuller Gabriella beszélget az 1994-es sorozatról, Halász alkotói módszereiről, a neoavantgárd színházi nyelv és a kortárs színház viszonyáról.

A kiállítótérben bemutatásra kerülnek a projekthez felhasznált újságcikkek, olvashatók lesznek a szövegkönyvek, válogatás készül a rövidfilmekből. Halász Péter szellemét háttérvideókkal idézzük meg.

A Színházi Kreativitási Eszközök projekt részeként elkészült 10-15 perces rövidfilmeket az elkövetkezendő hetekben az Artpool youtube csatornáján mindenki számára hozzáférhetővé tesszük.

Íme az első: 
Virág az ember. Levendel László halálára (1994. szeptember 12.): Halász nyomoz az elhunyt Levendel László körül, és a nyomozás közben vele történteket azonnal színházzá alakítja.