Flashmob a Blaha Lujza téren – Hatalmas körben emlékeznek az egykori Nemzeti Színházra

2018 április 25. szerda, 11:05

A Színészmúzeum megemlékezéssel csatlakozik az idei Budapest100 – Nyissunk a térre! címen hirdetett tavaszi eseményhez május 5-6. hétvégéjén.

Az eseménysorozatról:

A Budapest100 egy egész várost megmozgatni kívánó civil esemény, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére. A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet épített környezetünk értékeire, és különböző társadalmi hátterű embereket hozzon közelebb egymáshoz.

Az idei Budapest100 során május első hétvégéjén minden érdeklődőt várnak a parkok, kis és nagy terek, eldugott zugok, zajos csomópontok, piacok, kávézók, múzeum, templom, zsinagóga és virágok, fák, bokrok. A programban 23 téren 45 ház nyílik meg több mint 150 önkéntes, a lakók és az intézmények közös munkájának köszönhetően.

A Budapest100-hoz csatlakozott épületek lakói és az ott dolgozók számtalan ötlettel készülnek: bemutatják a házak múltját, beavatnak a közösségek titkaikba a közös programokon.

Flashmob az egykori Nemzeti megidézéséért:

Május 5-én, szombaton 15 órától a Blaha Lujza téren, a valaha ott álló Nemzeti Színházra emlékeznek egy flashmob keretében.

Középiskolások és más önkéntesek segítségével körbe szeretnék ölelni az egykori színházat, így megjelenítve annak falait. Ebben a hatalmas körben felidézik az egykori társulati tagokat és a színház történtét.

“Akciónkkal az a célunk, hogy az arra járók megtudjanak néhány mára talán elfeledett információt a térről, amelyen nap mint nap áthaladnak, illetve az egykori épületről és arról, ami benne zajlott, azokról, akik benne dolgoztak. Velünk emlékezik Kadelka László, a színház egykori ügyelője. Bárki, aki jelen van, aktív résztvevője lehet a programnak, hiszen közösségi eseménnyé szeretnénk tenni a megemlékezést! Csak annyit kell tennie, hogy beáll a körbe! 14 órától már gyülekezünk, gyertek!” – áll a Színészmúzeum felhívsában.

Már megtalálhatók a városban a Budapest100 programfüzetek!