“Az én igazi világom a karakterszerepek világa” – Láng József 85 éves

2019 január 03. csütörtök, 10:04

A József Attila Színház Örökös Tagja január 5-én ünnepeli nyolcvanötödik születésnapját. A színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepli a legendás színészt.

Szatmári István, Sztankay István és Láng József a szinkronstúdióban / Fotó: Szabó Gábor

Szatmári István, Sztankay István és Láng József a szinkronstúdióban / Fotó: Szabó Gábor

“Akkoriban a legjobb színészek játszottak ott – többen persze száműzetésüket töltve valamilyen mondvacsinált politikai marhaság miatt. Ezzel együtt komoly feladatok jutottak nekem is. Mi kaptuk a legtöbb túlórapénzt Bodrogi Gyulával. Egyébként soha nem vágytam hősszerepekre. Talán ezért is éreztem jól magam a József Attila Színházban, ahol aztán ától cettig megvalósíthattam mindazt, amire leginkább a karakterszínésznek van lehetősége. A furfangos maszkolásokat, az olykor soványkaként megírt karakter figurák élőbbé színesítését, a szótlanabb szerepek szavakkal való felruházását. Olyan, még nem említett mestereim, mint például Egri István is abban erősítettek meg: az én igazi világom a karakterszerepek világa. Azok megformálásával indokolták a Jászai-díjamat is, amelyet 2005-ben kaptam meg.” (Láng József)

József Attila Színház: Az üvegcipő / Fotó: Kállai-Tóth Anett

József Attila Színház: Az üvegcipő / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A József Attila Színház köszöntője:

A József Attila Színház Örökös Tagja ma is igen aktív, nem vesztett fiatalos lendületéből. A színház büféjében nem lehet mellette unatkozni, hisz ontja magából az anekdotákat. Két lábon járó színháztörtélem. Szekszárdon született. 1953 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt, ahonnan egyenesen a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Két év után a budapesti Vígszínház tagja lett.

Láng József és Roger Moore Budapesten

Láng József és Roger Moore Budapesten

1962-ben lépte át az angyalföldi teátrum kapuját. Hatvankét éve van a pályán, ebből ötvenhét éve a József Attila Színház tagja. Prózai és zenés szerepek sora szegélyezi pályáját. Számtalan játék- és tévéfilmben láthatta a közönség.

Orgánuma a védjegye. Ha lehet hinni a statisztikáknak, 1020 filmben, 724 karakternek 1052 alkalommal kölcsönözte a hangját, de minden bizonnyal a legismertebb szinkronszerepe Simon Templar, az Angyal sorozatból. Magyarországi látogatásai során többízben is találkozott Roger Moore-ral, aki szerint Láng József hangja sokkal karakteresebb, mint az övé volt. Egy biztos, az angol világsztár több mint 55 éve Dodi bácsi hangján szólal meg. Egy film erejéig „cserélték le”, de akkora volt a nézők részéről a felháborodás, hogy soha többet nem próbálkoztak más színésszel a hazai stúdiók.

Láng József / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Láng József / Fotó: Kállai-Tóth Anett

1996-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztját, 2010-ben Gobbi Hilda-díjjal, 2015-nem pedig Jászai Mari-díjjal jutalmazták. A József Attila Színház Örökös Tagját Az üvegcipő; A Mici néni két élete és a Feketeszárú cseresznye után, január végétől Gerhart Hauptmann: Naplemente előtt című darabjában láthatja a közönség.

 
 

Kapcsolódó anyagok