Koszorúzással emlékeztek Gábor Miklósra a szülőházánál, Zalaegerszegen

2019 április 05. péntek, 22:05

Koszorúzással emlékeztek Gábor Miklós (1919-1998) Kossuth-díjas színművészre születésének 100. évfordulója alkalmából a szülőházán elhelyezett emléktáblánál pénteken Zalaegerszegen.

Gábor Miklós, a 20. század egyik kiemelkedő színésze, rendezője, gondolkodó teoretikus színházi ember volt – fogalmazott emlékbeszédében Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója. Felidézte Gábor Miklós gyermekkorát: a színművész öt éves koráig élt Zalaegerszegen, közel a zalaegerszegi mozihoz, amelyet édesapja 1944-ig üzemeltetett.

A Nemzeti Színházban és a Madách Színházban töltött évek után 1975-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Ruszt József hívására 1983-ban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nyitóelőadásán Lucifer szerepét játszotta Madách Imre Az ember tragédiája című drámájában – idézte fel az életút fontos állomásait Besenczi Árpád.

Balaicz Zoltán polgármester (j), Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színmûvésze (b), Besenczi Árpád, a színház igazgatója (b2) koszorúz a száz éve született Gábor Miklós Kossuth-díjas színész szülõháza falán lévõ emléktáblánál Zalaegerszegen 2019. április 5-én. Fotó: MTI/Varga György

Kitért arra is, hogy Gábor Miklós halála után két évvel, 2000-ben özvegye, Vass Éva megalapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést minden esztendőben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó színész veheti át.
Gábor Miklós színpadi szerepei közül kiemelkedik a Hamlet, amelyről egy angol kritikus azt írta, hogy Laurence Olivier után övé a legjobb Európában – emlékeztetett Besenczi Árpád. Hozzátette, hogy a Hevesi Sándor Színházban pénteken egy Shakespeare-darabot, A windsori víg nők című vígjátékot mutatják be.
A Kossuth-díjas művész születésének századik évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen a városvezetők, színházi szakemberek és színházbarátok vettek részt. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) koszorút helyezett el a szülőház falán lévő emléktáblán.

A Gábor Miklós szülőházán 2002-ben elhelyezett emléktáblán Béres János szobrászművész a legendássá vált ballonkabátos, puhakalapos Lucifer alakját örökítette meg.