Ma van a TV Maci hivatalos születésnapja – Szülőjére, Bálint Ágnesre emlékezünk

2019 október 23. szerda, 14:42

1964. október 23-án született Bálint Ágnes József Attila-díjas magyar író, szerkesztő, dramaturg, aki kitalálta a TV Maci karakterét.

Bálint Ágnes lányaival a munkahelyén (forrás:Bálint Ágnes Emlékház Hivatalos facebook oldala)

Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, a televíziózás hőskorának meghatározó egyénisége volt. Számtalan közkedvelt mesesorozat, hangjáték, mese és meseregény írója, fordítója. József Attila díjas író, szerkesztő, dramaturg.

Meséin nemzedékek nőttek fel.

Bálint Ágnes 1922. október 23-án született a Fejér megyei Adonyban, a Duna mellett. Korán megmutatkozott élénk, kimeríthetetlen fantáziája és jó rajztehetsége. Öt éves korában megtanult olvasni. Első olvasmányai igen nagy hatással voltak rá, hat éves korától írt és rajzolt meséket, amelyek 12 éves korától meg is jelentek. Első meseregényét, a Fánni, a modern tündért 14 éves korában saját rajzaival folytatásokban közölte egy gyermekújság. Iskoláit kezdetben magántanulóként otthon, édesanyjával, majd Székesfehérvárott, később a budapesti angolkisasszonyoknál végezte; Bécsben könyvillusztrációt és plakáttervezést tanult. 1941-ben, 19 éves korában a Dante kiadónál jelent meg első meseregénye, Az elvarázsolt egérkisasszony, majd 1942-ben a második, Cimborák címmel. 


1958-ban csatlakozott az újonnan alakult Magyar Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályához, ahol szerkesztő-dramaturgként, majd főmunkatársként kis híján harminc évig, 1986-os nyugdíjba vonulásáig dolgozott.

A Futrinka utca szombat esti félórás adását nemcsak a gyerekek, hanem mondhatnánk mindenki nézte, aki csak élt és televíziót nézett a hatvanas években, türelmetlenül várva az újabb fejleményeket Cicamica, Böbe baba és az utca apraja-nagyja kalandjaiban.

Majd jött Mazsola, feneketlen étvágyával, mindig sáros orrával és egészségesen megzabolázhatatlan gyermeklelkületével, hogy Manócskával, később Tádéval együtt azonnal belopja magát a legkisebbek (és szüleik, nagyszüleik) szívébe.

Egyedi humora először a bevallottan jórészt saját családjáról mintázott Szeleburdi családban mutatkozott meg igazán – hangjáték, majd könyv és film formában is.

Frakk, a macskák réme és a foci bolondja, illetve a Kukori-Kotkoda örök házaspár is olyan klasszikus sorozat, amely a felnőtteket legalább annyira megszólítja, mint a gyerekeket, ha nem még inkább.

Kevésbé ismert az 1988-ban újszerű technikával, a Karsai pantomim együttes, valamint Kern András és Kútvölgyi Erzsébet közreműködésével készült Szimat Szörény című sorozata, amelynek rendezője Kaminski Jurek volt, zenéjét Oroszlán Gábor és Oroszlán György szerezte.

Még folytathatnánk: a 19 éves korában kiadott első meseregénytől, Az elvarázsolt egérkisasszonytól kezdve a televíziós szerkesztőként kitalált Tévé-Macin vagy az első környezetvédő műsort jelentő Kuckón keresztül a Labdarózsáig vagy a társszerzőként írt Vízipók-csodapókig, mindenkinek megvan a maga kedvence.

S hogy mi meséi népszerűségének titka?

Szelíden fricskázó finom humora, a valós élethelyzetekből merített pillanatképek mindenkihez szólnak.

Ahogyan szeretett a természetben gyönyörködni, környezetét is sokszor kívülálló megfigyelőként szemlélte, s írásaiba beleszőtte az ismerősei, kollégái, családja és bizony saját maga vonásait és szokásait, vagy éppenséggel a vele ingázó ismeretlenek kéretlenül megismert történeteit. Valójában tehát titokról szó sincs. Embereknek írt, emberekről, még ha szereplői négylábúak, szárnyasok vagy éppenséggel ízeltlábúak voltak is.

Bálint Ágnes élete során több elismerében részesült: 1975-ben József Attila díjat kapott. 1997-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől. 1998-ban Vecsés díszpolgárává választották. 2000-ben Szent Imre díjat kapott. Szülővárosa Adonyért emlékéremmel tüntette ki, és 2010-ben posztumusz díszpolgárává választotta.

2006-ban életművéért, írói munkásságáért az önéletrajzi ihletésű Lepke az írógépen újabb kiadása Az Év Gyermekkönyve díjat nyerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyar Szekciójától.  

Bálint Ágnes 2008. október 24-én, egy nappal 86. születésnapja után hunyt el. Ahogy visszaemlékezésében írja: „Csodaszép életem volt. Meseszép.”