a ti KARINTHYTOK – Felolvasással emlékeznek Karinthy Mártonra a B32-ben

2019 december 07. szombat, 7:03

November 6-án jött a szomorú hír. Életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája.

A kis Marcit a régi Nemzetiben fertőzte meg a színház nyolcéves korában. Azóta is azt a varázslatos élményt akarta újraélni estéről estére. A „korszerűtlen” színházat szerette, bársonyszékekkel, karzattal és a nagy bordó függönnyel, ami nélkül ritkán rendezett darabot. 1982-ben alapította meg nagyapjára utalva a Hököm Színpadot, amit édesapja Gőz című színdarabjával nyitott meg. 1988-ban ebből lett a Karinthy Színház, az ismert családi névből egy színházi brand született. Bebizonyította a kétkedőknek, persze önmagának is, hogy színházi szempontból a legrosszabb környéken – ahogyan ő nevezte – „a Kelenföldi pampákon” is él közönség.

Már húsz éve volt színháza, mégis úgy érezte, hogy ez kevés. Akkor jött a két kötetben megjelenő Ördöggörcs című könyve, amelyben családjának történetét és azon belül is saját küzdelmét írta meg. Azután, ahogyan ő fogalmazott, beszántott minden szakmai elismerést, amiről csak álmodott: Pro Cultura és a Budapestért díj, a tisztikereszt, ezekhez jött 2013-ban a Kossuth-díj, az Újbuda díszpolgára cím, a Prima díj, valamint a szakmai elismerés, a Vámos László rendezői díj. Ez volt élete legjobb tíz éve, és ez volt az a fordulópont, amikor a „karinthyság” végül a helyére került. Végre saját néven és saját jogon lehetett Karinthy.

December 14-én könyveiből, meg nem jelent írásaiból és naplójegyzeitből a Nézőművészeti Kft színészei, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Moldvai Kiss Andrea, Katona László és Kovács Krisztián tartanak felolvasást a B32 Galéria és Kultúrtében.

Karinthy Márton könyveiből, naplójából és személyes írásaiból szerkesztette: Gyulay Eszter.

Az előadás a Karinthy Színház együttműködésével jött létre. Az est összeállításában segítségünkre volt Katz Petra és Böhm György.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: 06 1 7870039, b32@ujbuda.hu