“A legangolabb magyar színész” – Virtuális kiállítás nyílt Balázs Samuról

2020 április 18. szombat, 7:00

A múltidéző fényképek mellett színháztörténeti jelentőségű levelek és személyes tárgyak is segítik a művész emlékének felidézését.

Az OSZMI virtuális kiállítása itt érhető el.

Tompa Sándorral / Tamási Áron: Énekes madár, 1936 /
Fotó: Szabó Dénes / OSZMI

Balázs Samut mindenki ismerheti a ma is gyakran vetített, legendássá vált Liliomfi című filmből, Szilvay Tódor, a szigorú professzor karakterének megformálójaként.

Gábor Miklós (Eben) és Balázs Samu (Cabot Efraim) / Eugene O’Neill: Vágy a szilfák alatt, 1946 / Fotó: Kálmán Béla / OSZMI

Balázs Samu özvegye, Majláth Mária színművésznő és fia, Balázs Ádám rendező, majd diplomata az Országos Színháztörténeti Múzeumnak ajándékozta a művész hagyatékát, amely a Bajor Gizi Színészmúzeum állandó kiállításán volt látható, később raktárban őrizték.

Básti Lajos (Higgins) és Balázs Samu (Pickering) / George Bernard Shaw: Pygmalion, 1953 / Fotó: Farkas Tamás / OSZMI

A feldolgozott színháztörténeti emlékeket egy virtuális kiállításba gyűjtötték össze. A múltidéző fényképek mellett színháztörténeti jelentőségű levelek – Rátkay Mártontól, Major Tamástól -, továbbá személyes tárgyak is segítik a a művész emlékének felidézését.

Tímár József (Willy Loman) és Balázs Samu (Ben) / Arthur Miller: Az ügynök halála, 1959 / Fotó: Wellesz Ella / OSZMI

Balázs Samu (1906-1981) különös jelensége a magyar színház- és filmtörténetnek. A színiakadémia elvégzése után Kolozsvárt és Nagyváradon drámai hősszerepekben mutatkozott be: sikerrel alakította Ádámot, Bánk bánt, Hamletet. A könyv forrásértékű dokumentumok segítségével mutatja be a kisebbségi magyar színjátszás méltatlanul feledésbe merült hőskorát.

Törőcsik Mari (Vera) és Balázs Samu (Diaboli) / Tabi László: A nagy mutatvány, 1962 / OSZMI

A 20. század egyik legnagyobb formátumú jellemszínészének pályája Erdélyből a nemzet fővárosába vezet. A Nemzeti Színházban korszakos jelentőségű előadások részese – Pickering ezredes a Pygmalionban, Szerebrjakov professzor a Ványa bácsiban, Malvolio a Vízkeresztben.

Balázs Samu (Christopher apja) és Őze Lajos (Christopher Mahon) / John Millington Synge: A nyugati világ bajnoka, 1961 / Fotó: Keleti Éva / OSZMI

Fanyar humora, kimért megjelenése, elsősorban intrikus figurák megformálásakor érvényesült. Távolságtartó eleganciája miatt „a legangolabb magyar színésznek” nevezték.

Tolnay Klárival / Hubay Miklós: Álomfejtés, 1971 / OSZMI

Balázs Samu nemcsak a színházban alkotott maradandót: Makk Károly klasszikus filmjeiből, a megunhatatlan Liliomfiból és az Oscar-díjra jelölt Macskajátékból is emlékezünk rá.

Dajka Margit (Orbán Béláné) és Balázs Samu (Csermlényi Viktor) a Macskajáték című filmben, 1974

A Kossuth-díjas művészről fia, Balázs Ádám írt könyvet. A szerző újságíróként és diplomataként dolgozott, édesapja pályáját nagy tárgyismerettel, egzakt módszerekkel dolgozta fel. A féltve őrzött források közlésével kísért, érzékletesen megírt pályarajzot szórakoztató anekdoták fűszerezik, s átszövik a szerző személyes emlékei.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Címlapfotó: Dajka Margit (Camilla) és Balázs Samu (Szilvay professzor) a Liliomfi című filmben, 1954