“Az odaadás fontosságáról” – Ungvári Benjamin laudációja a Krisztina-díj átadóján

2019 augusztus 14. szerda, 9:51

Gyémánt László festőművész szeretett feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja, Krisztina-díjat alapított.

Az elismerés a kuratórium döntése alapján évente egyszer, Krisztina napon kerül átadásra azok számára,  akik gondoskodó társként sokat tettek azért, hogy remekművek, vagy kimagasló eredmények szülessenek.

A Kuratórium

Az Krisztina-díj idei átadóján Ungvári Benjamin mondott beszédet.

Az alábbiakban közzétesszük az elhangzottakat:

Tisztelt egybegyűltek, családom nevében köszönöm, hogy eljöttetek es közösen megtiszteljük és elismerjük anyámat, Dr. Szekrényesy Katalint. Szeretnék néhány szót szólni az odaadás fontosságáról. Én egy olyan családban nőttem fel, amely amellett, hogy hitt a tudás és az igazság megváltó erejében, az odaadás és az egymás iránti elkötelezettségnek is erős hagyománya van. Itt odaadás alatt nem az elvakult hűséget vagy hódolatot értem, hanem annak elismerése, hogy függünk azoktól, akik előttünk jöttek és hogy mások szolgálatában lelhetünk örömöt és életünk értelmét. Én az vagyok, aki vagyok, bátyám az, aki, és apám az volt, aki volt, mert valaki szeret minket, valaki törődött velünk és valaki vigyázott ránk. Ez az ember Anyám és ezt sosem fogjuk elfelejteni.

Egy nemrég megjelent tudományos kutatás szerint az, hogy valaki sikeres lesz az életben az nagyrészben az osztálytermeken kívül dől el. A formális tanulásnál sokkal nagyobb hatással van ránk a családi háttér es, hogy megvan-e teremtve a fejlődéshez, tanuláshoz és alkotáshoz megfelelő körülmények. A mi családunkban a körülmények megteremtése majdnem kizárólagosan az anyámra hárult és nálunk ő az igazi „unsung hero” – avagy az el nem énekelt hős.

Díjátadás: Gyémánt László és Dr. Szekrényesy Katalin

Én azt gondolom ez a díj egy hatalmas űrt tölt be egy olyan társadalomban, amely nem értékeli kellően azt az odaadást és támogatást, amely az alkotás és teljesítmény elengedhetetlen záloga. Anyám olyan családi légkört és életmódot biztosított apám számára, amely lehetővé tette élete végéig a maximális intenzitású alkotómunkát. Ez a díj annak elismerése, hogy ugyanúgy, ahogy nem lett volna Háború és Béke Sofia Tolstoy nélkül, vagy Tom Sawyer Olivia Clemens nélkül, vagy A Nagy Gatsby nem lett volna Zelda Fitzgerald nélkül, vagy akár Lolita nem lett volna Vera Nabokov nélkül, ugyanúgy nincs az a megannyi Ungvári könyv és tudományos munka Szekrényesy Katalin nélkül. Minden egyes alkotás mögött ott van megannyi számunkra láthatatlan es hálátlan munka. Legyen az ilyenkor elengededhetetlen lelki támogatás, vagy akár a megannyi kellemetlen beszélgetés, vagy szerződés, tárgyalás kiadókkal, amit anyám szívesen végzett el. Apám sikerei, az én sikereim, és Dávid bátyám sikerei ugyanúgy anyám sikerei.

Dr. Szekrényesy Katalin, és két fia, Ungvári Benjamin és Dávid

Már önmagában nem egyszerű vállalkozás egy író felesége lenni. Anyám gyerekkorában eltemette testvérét, felnőtt korában elvesztette mindkét szülőjét és ezalatt csak erősödött az apám és családunk iránti elkötelezettsége. Most apámat is elvesztettük. Én azt kérem tőled anya, hogy ugyanúgy, ahogy testvérednél és szüleid halálakor, most se keseredj és most se essél bele az önsajnálat és a gyász veszélyes csapdájába. Még van itt két nagyon fontos befejezetlen feladatod. Tudom ez sok hálátlan munkával jár. Ezt senki sem tudja jobban nálad. Remélem ez a díj csak tovább erősít abban, hogy ne add fel, mert ha csak töredékét is tudod annak nyújtani, amit eddig, akkor biztos, hogy erősebben fogunk ebből is kijönni, és apu is büszke lesz ránk odaát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Ungvári Benjámin

 Ungvári Benjamin laudációja

A korábbi Krisztina-díjasok: 

2011  Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége 

2012  Haraszty Éva, Haraszty István Édeske, kinetikus szobrászművész felesége

2013  Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye

2014  Dr. Kilián Katalin, Juhász Ferenc költő özvegye

2015  Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége  

2016  Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége  

2017  Esterházy Gitta, Esterházy Péter író özvegye

2018  Polgár Klára, Polgár László sakk-edző felesége, a Polgár-lányok édesanyja