Közöd? Avagy esik éppen az alma a fájáról – Pályázatot hirdet a Nyitott Kör

2016 december 27. kedd, 16:07

2017. január-április 16-19 éves diákok közösségeinek kínálnak részvételi lehetőséget a Nyitott Kör és a Tünet Együttes koprodukciójában létrejövő új, komplex színházi nevelési előadás alkalmain. A darab középpontjában a felnőtté érés és a függetlenedés áll.
A pályázat keretében az előadáson való térítésmentes részvételre, valamint utazási támogatásra és az előadás saját intézményben történő fogadására is lehet pályázni.

Az előadásról:
J. az érettségit követő reggel családfájának tövében ébred. Úgy tűnik, megérett. És most, hogyan tovább?
Mit kezdjen az örökségével: égessen fel mindent, ami mögötte van, vagy fogadja el változtatás nélkül, amit otthonról hozott? Vagy…? Dönthetünk erről egyáltalán?

A diákok egy emlékezet-utazáson át kapcsolatba kerülnek a függetlenedés érzékeny és összetett problémakörével. J. családfáján keresztül szembesülhetünk azzal, hogy mit kaptunk elődeinktől, mit viszünk magunkkal, és mit adnánk tovább. Főhősünk gyerekszobákon keresztül, sosem látott dédnagyszülők, elképzelt unokák valamint a diákok társaságában járja be saját útját, hogy a jelenbe visszatérve számot vessen azzal, hol tart most és kiderítse, hogyan tovább.

A Tünet Együttes és a Nyitott Kör együttműködésében létrejött komplex színházi nevelési előadás a fizikalitás és a fantázia eszközeivel vonja be a diákokat ebbe az expedícióba.

Tanár-színészek: Bakonyvári Krisztina, Czakó Máté, Császár Réka, Gábri Nikolett, Kroó Balázs, Márton Gábor Csaba
Rendezőasszisztens: Jozifek Zsófia
Rendező: Szabó Réka és Valcz Péter

Időtartam: 180 perc
Helyszín: MagNet Ház (Budapest, Andrássy út 98, 1062) vagy az iskola
Résztvevők: egy osztály

A projekt az EGT Alap támogatásával valósul meg.

Mivel foglalkozik a Nyitott Kör és a Tünet Együttes?
A Nyitott Kör színházi nevelési előadásokat, valamint drámaórákat hoz létre. A színházi nevelési előadás egy többnyire 3 óra időtartamú interaktív előadás, amin egy diákközösség vesz részt. A színházi formában feldolgozott történet kapcsán egy kérdést, vagy témát vizsgálunk: az előadást játszó színész-drámatanárok és a diákok közösen játszanak, gondolkodnak. A diákok nem csak nézői az előadásnak, hanem jelenlétükkel, kérdéseikkel és gondolataikkal alakítják az eseményeket.
2013-ban 60, 2014-ben 88, 2015-ben 101, 2016 első félévében 60 színházi nevelési előadást tartott, összesen több mint 14000 diáknak.
További információk: www.nyitottkor.hu

A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás. A társulat művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A Tünet Együttes darabjaiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató-megmozgató témákat dolgoznak fel és szólaltatnak meg a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal.

További információk: www.tunetegyuttes.hu

Mi a pályázás menete?
• A támogatott előadásokra való jelentkezés határideje 2017. január 8. 22.00 óra. Pályázni az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehet.
• Csak maradéktalanul kitöltött űrlappal érvényes a pályázat.

• Három támogatási kategóriában lehet pályázni:
1. Térítésmentes előadás, önköltséges utazással Budapestre (összesen 10 alkalom)
2. Térítésmentes előadás és a Budapestre utazás támogatása (összesen 10 alkalom)
3. A térítésmentes előadás utaztatása a pályázó intézményébe (összesen 5×2 alkalom)

• Az előadáson egy teljes osztállyal vagy állandó közösséggel tudnak dolgozni – csak az alkalom apropóján összegyűjtött csapatokat nem áll módjukban fogadni.

Mit vállalnak a támogatást elnyerő pályázók?
• Az egyeztetett előadás alkalomra időben érkeznek, minimum a vállalt diák létszám 80%-val, illetve az intézményben fogadott előadás esetén biztosítják az egyeztetett időkeretet és teremfeltételeket.
• A résztvevő diákközösség egy vine jellegű videóban (max. 8 másodperc, részletesebben itt) véleményt fogalmaz meg a látott előadásról.
• A kísérő tanár egy maximum 500 karakteres, szöveges visszajelzést ad az előadáson tapasztaltakról.
• Részvételükről hírt adnak az intézmény online felületein (honlap, közösségi oldalak).