Előadássorozaton való részvételre hirdet pályázatot általános iskoláknak a Kerekasztal

2017 április 05. szerda, 8:32
A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ pályázatot hirdet színházi programokkal gyengén ellátott települések iskolái számára komplex színházi nevelési előadássorozaton való részvételre.

A Kerekasztalról:

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ 1992-ben, 25 éve alakult Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulataként. Küldetésünk színházi előadások megvalósítása, melyek interaktív módon, a
drámapedagógia eszköztárát is használva vetnek fel olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket, amelyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek. Előadásaink során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Munkánk a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül. Fontos számunkra, hogy a színházi élményből senki ne maradjon ki, jelen pályázatunk is e törekvés egyik megnyilvánulása.

A programról:

A program célja a résztvevő iskolák közösségeinek megerősítése, a gyerekek és fiatalok önreflexiójának, közösségben való helyük keresésének, önmagukért történő kiállásának és hatékony kommunikációjának elősegítése olyan aktivitásokon keresztül, melyek során megtapasztalhatják, hogy döntéseikkel és tetteikkel nemcsak a saját, de környezetük életét is képesek befolyásolni. Alkotói lehetnek a felkínált történeteknek, különféle szituációkban tesztelhetik értékrendjüket, és negatív következmények nélkül, biztonságos környezetben reflektálhatnak minderre.

A Kerekasztal repertoárjából 5 előadás szerepel a programban. A projekt keretében a nyertes iskolák minden osztálya részesül egy-egy előadásban, melyeken 2017 októbere és 2018 júniusa között előre egyeztetett  időpontokban, iskolaidőben vehetnek részt. Az előadásokat egyeztetés szerint visszük el az iskolákba, vagy biztosítjuk az anyagi hátteret arra, hogy játszóhelyünkön, Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban részt vehessenek rajta. Az előadások és az utazások költségeit a Kerekasztal fedezi.

A programban szereplő 5 előadásról:

AZ ÓRIÁS ÖLELÉSE – osztálytermi előadás, 60 perc – 1. osztályosoknak

Koprodukció az InSite Drama-val.

A mérték nélküli fogyasztás, és a környezet kizsákmányolásának témáit vizsgáljuk mesei keretben. Mit tehet egy ember, milyen cselekvési lehetősége és felelőssége van az egyénnek amikor rajta túlmutató óriás problémákkal kell szembenézni?

KŐSZÍV – kamaraszínházi előadás, 120 perc – 2-3. osztályosoknak

A Kerekasztal Színház legújabb előadása Péter útját követi végig, aki gazdagságra cseréli szívét. Történetünk témái a hűség, a család és a pénz, de legfőképpen az, hogy mi is a boldogság és mit teszünk, vagy nem teszünk meg érte.

A SZÉTTÖRT TÁL – kamaraszínházi előadás, 150 perc – 4. osztályosoknak

Egy város valamikor a jövőben. Szellemváros. Küzdelem az élhető jövőért, a képzelet erejéért, ami képes megváltoztatni az életünket…

Hogyan hat a félelem a valóság feltérképezésére, megértésére? Hogyan segít a képzelet a túlélésben? E kérdések köré épül közös munkánk a résztvevőkkel, akik megtapasztalhatják, hogy ugyanazt a helyzetet sokféleképpen értelmezzük, ugyanarra a problémára számtalan különféle megoldási stratégiánk lehet.

SZÉLBEN SZÁLLÓK – kamaraszínházi előadás, 120 perc – 5.-6. osztályosoknak

Koprodukció a Stúdió K Színházzal

Ez a produkció a történetek szerepét vizsgálja. Milyen történeteket mesélünk egymásnak, miket
hallgatunk el és végső soron milyen történetként tekintünk saját életünkre? Három fiatal: Mirka, Lubó és Bora kalandos apakeresése szolgáltat apropót minderre, mely során hol valójában, hol az emlékek és a képzelet segítségével különféle csudavilágokba utazhatunk velük..

KÉKSZIGET – kamaraszínházi előadás, 150 perc – 7-8. osztályosoknak

Julcsi, a kamaszlány történetét követjük nyomon és alakítjuk, melyben különleges szerepet játszik a
különböző generációk és a kortársak közötti kommunikáció; annak akadályai és hiánya. A résztvevők közvetlen hatással lehetnek Julcsi életére, s ennek hatását is vizsgálhatják, vagyis reflektálhatnak saját magukra és az osztályközösségre is az előadás során.

A jelentkezők köre:

Magyarország bármely iskolája jelentkezhet, melyben a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya legalább 30%.

A jelentkezés módja:

A jelentkezéshez kérjük, töltsék ki ezt az adatlapot, ami befogadó nyilatkozatként is szolgál. Az
adatlapot lássák el iskolai bélyegzővel és intézményvezetői aláírással, és pdf fájlba szkennelve küldjék a kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu címre.

Beadás határideje: 2017. április 14., éjfél
A nyertes pályázókat 2017. június 20-ig értesítjük a pályázat eredményéről.

Az elbírálás szempontjai:

  • A hátrányos helyzetű tanulók aránya.
  • A település kulturális ellátottsága.
  • A program iskolai továbbélése, hasznosulása.

További információért forduljon hozzánk bizalommal a kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu e-mail címen, vagy a +3630/4979-207 telefonszámon.