Az iskolai zaklatást kutatta a Nyitott Kör

2018 április 09. hétfő, 11:41

A színházi nevelési társulat április 13-14-én a Jurányi Inkubátorházban tárja a közönség elé a kutatás eredményeit és szempontjait.

 

A Nyitott Kör felhívása:

A Nyitott Kör színházi nevelési társulat az elmúlt 20 hónapban két színházi nevelési előadásán (Stréber, Testképmutogatók) keresztül mérte a módszertan hatását a bullying (iskolai zaklatás, kiközösítés) észlelésére, jellegére és mértékére.

A kutatás azért is számít pionírnak a maga nemében, mert az iskolai célcsoportok keretében végzett hatásmérési kutatások is gyerekcipőben járnak, a színházi neveléssel kapcsolatos kvantitatív és kvalitatív módszereket keverő, valamint interdiszciplináris módszertanú kvázi-kísérleti vizsgálatra pedig – tudtunkkal – korábban még nem volt példa Magyarországon.

Összesen 70 osztály vett részt a mérésben. Az eredmények azt mutatják, hogy a bántalmazási helyzetekben a diákok ugyanazokat a konfliktuskezelési módokat tartották a legjobb megoldásnak, amit az őket tanító pedagógus korábban, valós konfliktusok során alkalmazott. Milyen szereplői vannak a bullyingnak? Ki ismerheti fel ezeket, kinek a felelőssége tenni a befogadóbb légkörért? Mi a tanár szerepe? Hogyan segít ezekben a kérdésekben a színházi nevelés az eredmények szerint?

A program első napján szeretnénk körüljárni a kutatás hasznát a bullying és a színházi nevelés kapcsán, A program második napján bemutatjuk a CYBER alkalmazást gyakorlatban, és a cyberbullyingról (a virtuális térben megjelenő zaklatás) gondolkodunk a résztvevőkkel közösen.

Program:

Április 13., Jurányi Ház E8 terem
14 – 15.30 óra – a R.U.In? projekt és kutatás bemutatása
15.30 – 15.45 óra – szünet
15.45 – 17.00 óra – kapcsolódó területek és kutatások bemutakozása
17.00 – 18.00 óra – kerekasztal beszélgetés, vita

Április 14., Jurányi Ház TÁP terem
10-12 óra – CYBER drámaóra a cyberbullying kapcsán
12-12.45 óra – ebéd szünet
12.45-14.30 óra – kerekasztal beszélgetés, digitális eszközök a tanteremben

Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, elsősorban pedagógusok, tanárok, iskolában dolgozó munkatársak, színházi nevelési szakemberek, kutatók, szükők, ifjúságsegítők részvételére számítunk. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A programra ide kattintva lehet regisztrálni.

A projekt és a program az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával valósul meg.