Apák fiai – A férfi identitásról készülő darabjához keres színészeket a MáSzínház

2018 június 08. péntek, 8:30

A MáSzínház június 14-15-én workshoppal egybekötött castingot tart férfi színészeknek, színészhallgatóknak a Jurányi Házban a következő évadban bemutatásra kerülő, új inkluzív színházi előadásához.

A 2018 őszén megrendezésre kerülő I. Elegyedő Fesztivál záróeseményeként a férfi identitás és az értelmi fogyatékosság viszonyára rákérdező inkluzív színházi előadást mutat be a MáSzínház. Az előadásban szereplő két, nem fogyatékossággal élő színészt egy nyilvános, workshoppal egybekötött casting keretében választják ki az alkotók június 14-15-én Budapesten.

Tudományos és közéleti véleményvezérek kongatják a vészharangot: eltűntek az igazi férfiak. Egykor a férfi a sztoikus hős képében tündökölt, aki legyőzött minden akadályt, és felajánlotta izmos vállát könnyeivel küszködő hölgyének. Ma azonban egyre több férfi lép ki a tradicionális családfenntartó szerepből, és marad otthon gyermekével és a házimunkával. Vannak, akik üdvözlik a változásokat, mások a klasszikus férfiértékek halálát látják a fluidabb férfi identitásban. A feminizmus létrehozta a független nőt, aki az évezredek óta tartó elnyomás élményével a tudattalanjában magabiztosan küzd céljaiért. De milyen célok, betöltendő szerepek állnak egy mai férfi előtt? Hogyan határozza meg magát? Ki ő?

A MáSzínház 2017-ben mutatta be KépMás – Próbálom túlkiabálni magam című előadását; a dráma fókuszában a női identitás kérdése áll a sérültség vonatkozásában. A nők helyzete ma, szerepeik, a velük szemben felmerülő elvárások és igények új nézőpontba kerülnek azáltal, hogy fogyatékossággal élő nők látószögén keresztül értelmeződnek. 2018-19-es évaduk első bemutatójaként Márton Gábor Csaba rendező és Bíró Bence dramaturg állítják színpadra az előadás férfi-párját. Az alkotók munkáját mentorként Vidovszky György segíti.

Az előadás próbaidőszaka 2018. augusztus végén indul, és a fogyatékossággal élő színészek speciális igényei végett heti 2×3 órás, délutáni-esti próbák keretében jön létre a 2018. december 3-ára tervezett bemutató. A próbaidőszak elején és a főpróbahéten ennél intenzívebb munkára lehet számítani. A bemutatót követően havi két alkalommal tervezi játszani a társulat az Apák fiai munkacímmel készülő előadást. A közreműködők próba- és előadásdíjban részesülnek.

A társulat szeretne olyan művészekkel együttműködni az előadás létrehozásában, akikkel korábban még nem került kapcsolatba, ezért az előadásban szereplő két, nem fogyatékossággal élő színészt egy nyilvános, workshoppal egybekötött casting keretében választják ki az alkotók. A 2018. június 14-én 15.00-18.00 óra, valamint június 15-én 10.00-17.00 óra között a Jurányi Házban megvalósuló workshopra 18 évesnél idősebb színészeket, színészhallgatókat várnak.

A workshopon különböző színházi formanyelvi eszközöket (verbatim, fizikai, cirkusz) kínálnak az alkotók a résztvevőknek. A tanulási és kreatív folyamatokban a MáSzínház tagjaival közösen vesznek részt az érdeklődők.

A részvétel a workshopon ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot e-mailben jelezhetik a workshop@mas-zinhaz.hu címen 2018. június 13-ig. A workshopon maximálisan 20 fő vehet részt, így a minél korábbi jelentkezés javasolt.

A workshop és az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósul meg.

További információk:

Márton Gábor Csaba
projektvezető, rendező
workshop@mas-zinhaz.hu
+36-70-250-8799