Mejerhold módszeréről szervez színházi szakembereknek mesterkurzust a Létra

2018 július 07. szombat, 17:02

A Létra Kulturális Egyesület idén is szervez előadóművészeti továbbképzési programot Színházi Mesterkurzus néven. A program célja a magyar színházi szakemberek szakmai fejlődésének elősegítése.

A kurzussal a tavalyi programhoz hasonlóan olyan szakmai tudást szeretnénk elérhetővé tenni Magyarországon, amely hazánkban kevésbé hozzáférhető a nemzetközi gyakorlathoz képest.

Vszevolod Mejerhold / forrás: Lavanguardia.com

A Létra Kulturális Egyesület felhívása:

Előadóművészek, színészek, színművész hallgatók, amatőr és profi színházi emberek jelentkezését várjuk szakmai workshopunkra. Vladimir Granov rendező-tanár nyolc napos kurzusa során a résztvevők betekintést nyerhetnek Vszevolod Mejerhold színésztréning módszerébe.

A program munkanyelve az angol, azonban a gyakorlatok fizikális jellege miatt középfokú nyelvtudás elégséges. A kurzus létszáma limitált, amint betelnek a helyek, a jelentkezéseket lezárjuk.

Jelentkezni motivációs levél elküldésével lehet.

Cím: letrakulturalisegyesulet@gmail.com
Időpont: 2018. augusztus 9-17. (minden nap 10-16 óra között, augusztus 13-a szünnap)
Helyszín: Pesti Magyar Színház, Budapest, Hevesi Sándor tér 4.
Részvételi díj: 44 000 Ft

A kurzusról:

A Vszevolod Mejerhold (K. Sztanyiszlavszkij tanítványa) által kidolgozott színésztréning módszer, a Biomechanika alapjai nagyon fontosak a modern színházban. A szemlélet oktatása fizikai tréninggel kezdődik, de gyakorlati célja, hogy megerősítse a kapcsolatot a test és tudat között és hogy “megtanítsa a testet gondolkodni”. A gondolatok bevonásával a Biomechanikában a legegyszerűbb gyakorlatok is színészi munkává válnak, még azok is, amelyeket hagyományosan a fizikai képességek fejlesztésére alakítottak ki (mint például erőnlét, gyorsaság, koordináció, egyensúly, rugalmasság, állóképesség). Ennek következtében, amikor a színész fut, ugrik és minden izmával és ízületével dolgozik egy gyakorlat-sorozatban – ami a bevezető fizikai tréning a munkánk kezdetén -, akkor már folyamatosan tudatában kell lennie, hogy milyen kapcsolatban van a térrel, a többi színésszel és a saját “belső mozgásával”.

A kurzus során a saját testünk működését vizsgáljuk, és megpróbáljuk azt bölcsebbé és kifejezőbbé tenni. Akrobatikus és koordinációs gyakorlatokat végzünk, valamint felderítjük, hogyan tudunk dolgozni különböző tárgyakkal és hogyan vagyunk képesek összekapcsolni pszichológiai és fizikai akciókat.

A kurzustartóról:

Vladimir Granov orosz rendező, színész, színésztanár a moszkvai GITIS egyetemen tanulta Mejerhold szemléletét. Színpadi mozgást és színpadi harcot, a színész kifejezőeszközeit és a Biomechanikát tanítja a moszkvai és lyoni színművészeti egyetemeken. Kurzusokat tartott az elmúlt évtizedekben szerte Európában és a Távol-Keleten. Színésztanárként a Biomechanika alapszemléletének felhasználását tanítja a modern színházi működésben. Rendezői munkái mellett jelenleg a Lyoni ENSATT, a velencei Színházi Akadémia, és a Tartui Egyetem professzora. Honlap: www.vladimirgranov.com

 
 

Kapcsolódó anyagok