Diákok számára hirdet rajzpályázatot a székesfehérvári színház

2018 július 12. csütörtök, 10:50

A Vörösmarty Színház rajzpályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára. A pályázat témája: Árpád-házi Szent Erzsébet, Magyarország virága.

Az idei Koronázási Szertartásjáték II. András magyar király életét eleveníti meg. Ennek apropóján szeretnénk II. András és Merániai Gertrúd lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet példamutató életét megeleveníteni egy óriási kódexben. Ragadj ceruzát, ecsetet vagy krétát, s miután megismerted Erzsébet életútját, alkoss, hogy a Te műved jelenhessen meg a székesfehérvári Városház téren kiállított kódexben! Nem baj, ha nem tudsz könnyen dönteni, hiszen az alábbiakban felsorolt témák közül akár 3 különbözőt is papírra vethetsz!

Árpád-házi Szent Erzsébet életének főbb pillanatai:

1. II. András magyar király és Gertrúd királyné gyermeke 1207. július 9-én látta meg a napvilágot. Születését Clinsor, a híres erdélyi mágus egy Németországban zajló dalnokversenyen megjósolta, mondván: „Tudjátok meg, ezen az éjszakán születik meg a magyarok királyának lánya, Erzsébet, aki szent lesz, a szolgáló szeretet csodája.”

2. A királylány életének első négy évét a királyi udvarban töltötte: megtanult lovagolni, játszott a rózsalugasban, csilingelő nevetése hol itt, hol ott csendült fel a palotában. Menten jókedvre derült, aki csak meghallotta.

3. Négyéves volt, amikor szülei eljegyezték a tizenegy éves Lajossal, Türingia leendő grófjával.

4. A kis menyasszony elbúcsúzott szüleitől, és fényes kísérettel, gazdag hozománnyal indult el új lakhelyére, Türingiába, Wartburg várába.

5. Erzsébet már kora gyermeksége óta együttérzéssel viseltetett a szegények, betegek és elesettek iránt. A magával hozott gazdag hozományból adott minden rászorulónak.

6. A türingiai vár raktárait is megnyittatta. Az onnan szerzett lisztből cipókat süttetett, és kötényébe rejtve titokban hordta ki a rászorulóknak.

7. Zsófia grófné egy napon a várkapu előtt megállította, és megkérdezte tőle, hogy mit rejteget a köténye alatt. Erzsébet Istenhez fohászkodott, majd szétnyitotta a kötényét. Rózsák hulltak ki belőle.

8. Tizennégy éves volt, amikor Lajossal megtartották a fényes esküvőt Wartburg várában. A vár előtt a koldusok is örvendeztek. Csak Zsófia grófné nem örült.

9. Hat év boldog házasság után Lajos meghalt. Zsófia grófné elkergette a várból három gyermekével együtt.

10. Erzsébet kórházat épített, ahol befogadta a vándorokat, a zarándokokat, a betegeket ő maga ápolta.

11. Halála után három évvel, pünkösdkor IX. Gergely pápa szentté avatta.

A pályaművek formai követelményei:

Rajzodat A/3 álló (!) méretű papírra készítsd el tetszőleges technikával (például vízfestékkel, temperával, zsírkrétával, filctollal, színes ceruzával), és ne felejtsd el a hátoldalára jól olvashatóan felírni az alábbi fontos információkat:

 • Neved
 • Melyik iskolába és osztályba jársz
 • Melyik témát dolgoztad fel (számmal jelölve)
 • Általános iskolásoknak szülő neve, telefonos elérhetősége, e-mail címe
 • Középiskolásoknak telefonos elérhetősége, e-mail címe

A nevezés ingyenes. A bírálat módja: A beérkező pályaműveket egy öttagú zsűri bírálja el. A rajzokat feltesszük a facebook.com/koronazas oldalon a „Árpád-házi Szent Erzsébet, Magyarország virága” albumba, ahol a legnépszerűbb, legtöbb szavazatot („Tetszik”) kapó kép alkotója különdíjban részesül.

Díjak:

A legjobb alkotásokból összeállítunk egy képes kódexet, amelyben végig lehet követni Árpád-házi Szent Erzsébet életútját. A kódexből nemcsak nyomtatott, hanem egy lapozható óriáskönyv is készül, amelyet a Városház téren lehet megtekinteni 2018 augusztusában.

Az alkotókat a zsűri véleménye és a közönség szavazatai alapján a Koronázási Ünnepi Játékok értékes ajándékaival jutalmazzuk. A rajzok beérkezésének határideje: 2018. július 23. hétfő, 10 óra (Ezen időpont után nevezéseket már nem fogadunk.) A nyertesek nevét a www.koronazas.hu weboldalon és a Koronázási Ünnepi Játékok hivatalos Facebook-oldalán hirdetjük ki 2018. július 30-án. A közönségszavazatokat előreláthatólag 2018. július 24. és 29. között lehet leadni.

A pályázatok benyújtásának módja: a rajzokat a Vörösmarty Színház portáján (8000 Székesfehérvár, Fő utca 8.) adhatjátok le személyesen vagy postán. További információ a jatek@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címen kérhető.

Egyéb feltételek és információk:

 • Kizárólag Árpád-házi Szent Erzsébet életének, a felhívásban közzétett állomások egyikének a megjelentetésével lehet pályázni.
 • Egy alkotó maximum 3, különböző témát feldolgozó alkotással pályázhat.
 • A beérkezett pályamunkákat csak akkor tudjuk elfogadni, ha a hátoldalon szerepel az alkotó neve, iskolája, osztálya, feldolgozott témája, a saját vagy szülő/pedagógus telefonszáma, e-mail címe.
 • Fotózott, szkennelt vagy e-mailen küldött pályázattal nem lehet nevezni!
 • Az eredményhirdetést követően a rajzokat nem áll módunkban visszaküldeni.
 • A pályázat kiírója a Koronázási Ünnepi Játékok népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaműveket internetes felületeken, programfüzetekben, egyéb szóróanyagokon felhasználni.
 • A pályázat kiírója jogosult a pályázat nyerteseit (nevük, iskolájuk feltüntetésével) fotókon, cikkekben, egyéb audiovizuális anyagokban bemutatni.
 • A pályázat kiírója a pályázat során birtokába kerülő személyes adatokat kizárólag a pályázattal és a Koronázási Ünnepi Játékokkal összefüggő kommunikáció céljából használja, harmadik személy részére nem továbbítja.