Színésztréninget és fizikai színházi műhelymunkát tart a Létra Kulturális Egyesület

2018 december 11. kedd, 16:53

A program egy több részből álló tréning laboratórium, amely során fiatal színésztrénerek 4 órás, intenzív kurzusok alatt egy-egy színészi, előadóművészeti készség, probléma vagy gyakorlati szempont vizsgálatával foglalkoznak. A műhelymunka alatt különböző fizikai színházi megközelítések segítségével dolgoznak az adott témákon, a hangsúlyt az előadóművész továbbképzésére helyezve.

Időpont: 2018. December 27-28, mindkét nap 10-14 és 16-20 óra között. A két nap alatt 4 külön témájú de egybefüggő, 4 órás kurzus lesz.
Helyszín: Inspirál Cirkuszközpont, 1117, Budapest, Sopron út 19/A

Részvételi díj: a kurzusok ingyenesek. Minden résztvevő 1000 Ft/nap kedvezményes teremhasználati díjat fizet a helyszínen az Inspirál Cirkuszközpontnak.

Jelentkezés: mivel a program létszáma limitált, jelentkezni emailben lehet a letrakulturalisegyesulet@gmail.com címen. Aki még nem vett részt a Létra Kulturális Egyesület szervezésébén tartott kurzuson, pár mondatban írja le, milyen tapasztalattal rendelkezik a színészet, előadóművészet terén.

Program:

1. Testhasználat, központok és a képzelet
A kurzus során azt vizsgálják, hogy a gerinc és a test képzeletbeli központjai miként tudnak a színészi kifejezés eszközévé válni. J. Grotowski és M. Csehov szemléletének felhasználásával ezen eszközök lehetőségeinek szélesítésén és tudatosításán dolgoznak, miközben a test és a képzelet kapcsolatát kutatják.
Kurzusvezető: Marofka Mátyás

2. Idő és tér kapcsolata
A műhelymunka során a Viewpoints technikára támaszkodva olyan improvizációs gyakorlatokkal kísérleteznek, melyeket a tér és idő szerint szétválasztható nézőpontok szerveznek egységbe. A kurzus kulcsszavai az intenzív figyelem, a kontroll és kontroll elengedésének kapcsolata, a jelenlévő tér és idő más perspektívába helyezése.
Kurzusvezető: Kozma Gábor Viktor

3. Élettelen partner – a kellék
A kurzuson a színész és a kellék kapcsolatát vizsgálják: mitől válik egy tárgy önálló történettel bíró, aktív színpadi partnerré? A résztvevőkkel együtt keresik azokat a fizikai gyakorlatokat, amelyek ezt az átalakulást tréningezik.
Kurzusvezető: Cortés Sebastian

4. A színpadi tér használata a csoportmunkában
Ezen a kurzuson a színészi térhasználatot, mint drámai kifejezőeszközt vizsgálják. Csoportos gyakorlatok során azzal kísérleteznek, hogy a tudatosabb térhasználat és megosztott figyelem hogyan képes hatással lenni a színpadi eseményekre és jelenlétünkre.
Kurzusvezető: Marofka Mátyás

A kurzusvezetőkről:

Cortés Sebastián – koreográfus, rendező
A Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán végzett; színházi alkotóként és mozgáspedagógusként figyelme a mozgásról, mint színpadi kifejezőeszközről a fizikai színészképzési- és tréning-módszerek felé fordult, doktori disszertációját is ezekből a megközelítésekből írta. www.sebastiancortes.hu

Kozma Gábor Viktor – szabadúszó színész, színésztréner, doktorandusz
Egyetemi tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte. Jelenleg az egyetem Doktori Iskolájának hallgatója, kutatásában a különböző pszichofizikai színésztréning módszereket vizsgálja. Az International Suzuki Company of Toga tagja, az MMA 2018-2021 Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa. www.gaborviktorkozma.com

Marofka Mátyás – színész, színésztréner
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott zenés színművész szakon, majd elvégezte a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetem színésztanár-színésztréner mesterszakát. A Létra Kulturális Egyesület művészeti vezetője. Színészként a nonverbális színházi műfajok, trénerként a pszicho-fizikai színésztréning módszerek felhasználási lehetőségeit kutatja.

A program támogatói: Inspirál Cirkuszközpont, Nemzeti Kulturális Alap.