Drámaíróműhely középiskolásoknak Pass Andrea író – rendezővel

2019 január 15. kedd, 14:06

Mitől lesz valami igazán drámai? Mitől fog hatni egy történet? Mitől működhet a színpadon? Vajon mit jelent a színház a fiatalok számára?
A SzínMűhely Alapítvány felhívása:

A dráma sűríti az életet. Annak a mikrokozmosznak, amit színpadra írunk egy mindenki számára ismerős világot kell leképeznie. Felismerhetőnek lenni, mégis új dimenziókat teremteni. Karaktereket életre kelteni igazán izgalmas kaland, megszólalásra bírni, tetteket végre hajtatni velük már felelősség.

Programunk elsődleges célja, hogy az írásgyakorlaton keresztül egy olyan szemléletet is adjunk a diákoknak, amely eloszlatja azt a benyomást, hogy a színház és azon belül a színdarab egy távoli világból felsejlő árnyak múzeuma. Egy korszerű színházi szemletétet szeretnénk megismertetni a diákokkal, annak érdekében, hogy jobban megértsék a kortárs színházi alkotásokat is, és felhívjuk a fiatalok figyelmét a dráma megváltozott használatára/szerepére a színházi előadásokban. Mindezt gyakorlati feladatokkal tesszük, a program utolsó állomása egy felolvasó színházi előadás, a diákok jeleneteit színészek olvassák fel a Jurányi Házban.

A program 16. életévüket betöltött középiskolásoknak szól.

IDŐTARTAMA: február 16 – május 11., összesen 40 tanóra

JELENTKEZÉSI ÉS EGYÉB TECHNIKAI INFORMÁCIÓK, PONTOS IDŐPONTOK, RÉSZVÉTELI DÍJ ETC. az alábbi linken:
https://goo.gl/forms/8g2QtCdYYXp5h6G72

A foglalkozássorozat kettő hétvégi, intenzív workshoppal indul, a tervek szerint egy esti színházi előadás látogatásával egybekötve. A további találkozók kéthetente lesznek szombat délelőttönként a Jurányi Házban. Az utolsó alkalom felolvasó színház, színészek bevonásával.

Pass Andrea:
Az író- rendező Pass Andrea évekig Pintér Bélával, később Bodó Viktorral a Szputnyik Társulatban dolgozott. Háromszor nyerte el a STAFÉTA, Budapest a tehetséges fiatalokért program pályázatát, és három alkalommal részesült az Örkény István drámaíró ösztöndíj támogatásában. Rendszeresen dolgozik fiatalokkal, színházi nevelési munkái is számos elismerésben részesültek. Jelenleg látható előadásai: Napraforgó, Bebújós, A vezér, Újvilág, A vándorkutya, És jöttek a jószándékú emberek, Eltűnő ingerek.

A SzínMűHely workshopokról:
Célunk a 21. századi újítások, új irányzatok, formák megértése. Az egyes workshopok a kortárs színházművészet egy-egy újabb irányával ismertetik meg a diákokat interaktív módon. A drámaíróműhely az első a 2019-es workshopsorozatban.

Támogatók: NKA, Jurányi Ház