Újabb díjat nyert Cottbus-ban Hajdu Szabolcs filmje

2016 november 13. vasárnap, 17:34

Az Ernalláék Farkaséknál avagy az It’s not the time of my life című alkotásért Hajdu Szabolcs a legjobb rendező díját nyerte el németországi Cottbus-ban.

cottbuscimlap

A film idén Karlovy Vary mustráján is elnyerte a versenykategória fődíját, a Kristályglóbuszt. Hajdu Szabolcs pedig, aki nemcsak rendezőként, hanem színészként is jegyzi a filmet, megkapta a legjobb férfialakítás díját.

A történetben egy családhoz egyszercsak az éjszaka közepén becsöngetnek a rokonok: Skóciából térnek haza egy fillér nélkül, nem egészen úgy sikerült ugyanis a kivándorlás, ahogyan elképzelték. Farkasék (őket alakítja Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya) természetesen befogadják Ernelláékat (Tankó Erika és Szabó Domokos), noha azt sem lehet tudni, hogy miért jöttek és meddig maradnak, de a kényszerű együttélés mindenki számára egyformán nehéz.

“A Fehér tenyér rendezőjének hihetetlenül alacsony költségvetésből, állami támogatás nélkül, családi-baráti vállalkozásban készített kamaradrámája egy olyan magyar film, amilyenre évek óta hiába várunk. Elgondolkoztató, szórakoztató és minden manírtól mentes” – írta kritikájában az Origo.

A Cottbus-i Filmfesztivált 1991-ben alapították az egykori NDK filmklub mozgalmának kezdeményezésére, azóta nyújt évrõl-évre átfogó képet a keleti térség filmművészetéről. Programját elsősorban játékfilmek alkotják rövidfilmekkel és gyerekfilmekkel kiegészítve.

hajduek

A film ismét látható nyilvános filmklubokban, november végétől december közepéig pedig azokban a lakásmozikban is, amelyek a szeptemberben jelentkeztek, de a nagy érdeklődés miatt a vetítéssorozatból kimaradtak.

A film alapjául szolgáló színdarab iránt szintén nagy az érdeklődés. Az azonos című előadás Budapest mellett Debrecenbe, Szegedre és Miskolcra is meghívást kapott, de Kolozsvár és Szabadka rangos színházi fesztiváljain is látható lesz.

A határon túliak számára további jó hír, hogy a sikeres év lezárásaként karácsony és újév között öt erdélyi nagyvárosban lakásvetítés-sorozatra kerül sor, amelyen a film alkotói is részt vesznek.

További információ: https://www.facebook.com/Ernellaek/?fref=ts