Az 50-es évekbe repít Eszenyi Enikő filmsorozata

2016 november 15. kedd, 7:21

A Vígszínház vezetője többek között Hajduk Károly, Hevér Gábor, Király Dániel és Stohl András közreműködésével forgatott kisfilmeket Kapás Dezső novelláiból.

A Vígszínház asztalosműhelyében, a társulat közreműködésével készült etűdöket a Pesti Színházban mutatták be október 23-án. Az első részek már online is megtekinthetők.

eszenyi

Fotó: Dömölky Dániel

Eszenyi Enikő már a főiskola alatt találkozott Kapás Dezső novelláival. “Akkor még túl fiatal voltam hozzá, hogy mindent felfogjak abból, amit olvasok. Ma annyi idős vagyok, mint Dezső, amikor eltávozott, így most már tökéletesen értem őt. Ma is megrendítő számomra, hogy milyen gyengéden szerette az édesanyját és milyen felkavaró humorral tárja elénk az ötvenes évek szörnyűségeit” – nyilatkozta korábban a direktor.

“Kapás Dezsőt írásaiban őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül. A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk” – fogalmazott Eszenyi Enikő a Fidelio-nak.

 

 

A direktor elárulta, komoly szándéka, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák, amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatják. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket.

Forrás: MTI, Fidelio, 7óra7,  Színház.org