Monográfia készült Jeles András életművéről – Könyvbemutató az Urániában

2016 december 07. szerda, 11:20

A teljes életművet átfogó kötet bemutatóját december 13-án, kedden, 17 órától rendezik meg az Uránia kávézójában, ahol Gelencsér Gábor, a szerző mellett Jeles András is Darida Veronika vendége lesz.

jeles

Bizonyára nem véletlen, hogy Jeles András filmjeiről számtalan kitűnő esszé, elemzés és kritika látott napvilágot, ám átfogó, monografikus igényű, áttekintés még nem született a rendező filmművészetéről. (Színházi rendezéseiről viszont igen Darida Veronika: Jeles András és a katasztrófa színháza című, 2014-ben szintén a Kijárat Kiadónál megjelent munkája.) S az sem lehet véletlen, hogy elsősorban az esszéisztikus vénájú elemzők mondanak róla érvényeset, valamint hogy művei a szakkritikusokból is szabadabb, költőibb megszólalást hívnak elő.

E könyv módszertanában igyekszik követni a Jeles-recepció hagyományát, illetve Jeles művészetének voltaképpeni tárgyát: a küzdelmet saját anyagának megformálásáért.

Célja egyszerre bemutatni filmjeinek formaeszközeit és társadalmi környezetét, ugyanakkor megsejtetni művészetének bölcseleti távlatát.

A 14 fejezet kronologikusan tekinti át az életművet, ha az első 1969-es vizsgafilmtől a legutóbbi 2008-as hosszú dokumentumfilmig. Az egész estés játékfilmek mellett (A kis Valentinó, Álombrigád, Angyali üdvözlet, Senkiföldje, József és testvérei) szó esik tehát az életmű szempontjából rendkívül fontos vizsga-, rövid- és dokumentumfilmekről is.