Szerelem – Makk Károly klasszikusát francia mozikban vetítik

2016 december 22. csütörtök, 7:33

Makk Károly Szerelem című filmje felújított és digitalizált változatban látható a francia mozikban a Clavis Films forgalmazásában szerdától – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

1971. májusában Darvas Lili, Törőcsik Mari és Makk Károly repült ki a Côte d’Azurre, a 25. Cannes-i Filmfesztiválra. A rendezőt nem a szokásos három napra, hanem egy hétre hívták meg. „Ez már egy jel volt. A fesztivál a leendő világbajnokok helye, a finom eleganciáé, gyönyörűen bántak velünk. Szivárogtak az információk, miközben interjúk, fotózások és partik követték egymást. A vetítés után a zsűri elnöknője akart találkozni velem, holott ilyen nincs, hogy bárki a zsűriből négyszemközt beszélget egy résztvevővel. Egy eldugott kis presszóban találkoztunk. Michèle Morgan francia színésznő gyönyörű, elegáns dáma volt, azt se tudtam, hogy kell viselkedni, viszkit vagy ásványvizet igyak.” Persze a viszki mellett döntött, majd hosszabb kézcsók és tolmács segítségével beszélgettek. Az elnöknő pedig azt mondta a filmről: „a szívem majd’ megszakadt, Károly”. (Forrás: Vasárnapi Hírek)

A díszbemutatót szerda este tartották Párizsban, a Quartier Latin legendás mozijában, a Reflet Médicis-ben, mely az 1960-as, 1970-es években a legfontosabb magyar filmek bemutatkozási helye volt.

A premierhez kapcsolódva Joël Chapron (Unifrance) filmtörténész, az orosz és kelet-európai filmek szakértője és Antoine de Baecque filmtörténész-újságíró (L’Histoire, Positif) is tart majd előadást Makk filmjéről és a korszak magyar filmművészetéről.

A párizsi mozikat követően Montreuil-ben, Lyonban, Nantes-ban, Tours-ban, Bordeaux-ban, Nizzában, Lille-ben, Rouen-ban és Aix-en-Provence-ban is műsorra tűzik a három színészóriás, Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült magyar filmet.

Az 1971-es cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíjával kitüntettet Szerelem felújított változatát lelkesen fogadja a francia sajtó. Jacques Mandelbaum, a Le Monde neves kritikusa Intim elszámolás az önkényuralommal címmel írt méltató cikket a tekintélyes lapban. Florence La Bruyére a Libérationban a Nők portréja című írásában remekműnek nevezte a Makk-filmet, melyet mindenképp látni kell. Több mértékadó újság, köztük a Studio Ciné Live, a Les Fiches du Cinéma, a Transfuge, az A voir á lire és a L’Histoire is kiemelten foglalkozik a magyar filmmel – közölte a filmalap.

A Szerelem 1971-es cannes-i fogadtatása Makk Károly szavai szerint “szédületes” volt, a filmet tapsviharral fogadták a nézők, s még az utcán is “őrjöngtek”, amikor oldalán a két főszereplővel, Darvas Lilivel és Törőcsik Marival a vetítés után levonult a vörös szőnyege. A harmadik főszereplő, Darvas Iván viszont nem lehetett jelen, miután a magyar politikai vezetés nem engedte ki a fesztiválra. (Forrás: Vasárnapi Hírek)

A Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr közös alkotása. Az 1971-ben készült mozifilm központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó Szerelemben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. A 45 éve forgatott eredeti 35 milliméteres film felújítása 4K digitális hordozóra az MMA pályázati támogatásával a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a filmalap Filmlabor Igazgatóságában készült.

A teljes körűen restaurált Szerelem a filmalap kezdeményezésére a májusi cannes-i filmfesztiválon a klasszikusokat felvonultató Cannes Classics válogatásában volt látható először – olvasható az összegzésben.

– Velem alszol az éjjel?
– Igen.
– Egész éjjel?
– Igen. Minden éjjel, amíg csak élünk. – 
Ez a párbeszéd fogta meg leginkább Makk Károlyt a Szerelem című Déry Tibor-novellában. „Úgy éreztem, érzelmileg hiteles lehet ez a pár mondat egy filmben, amennyiben a színészekből a maximális tehetséget ki lehet hozni. Ezért eltettem magamban, tudtam, hogy ez jó lesz egy film végének, kell majd hozzá egy eleje és egy közepe.”(Forrás: Vasárnapi Hírek)

A film története szerint, az ötvenes években Luca (Törőcsik Mari), a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost (Darvas Iván). A régi barátok félnek a megtorlástól, ezért elzárkóznak a segítségre szoruló asszonytól. Lucának nemcsak férje hiányával kell egyedül megbirkóznia, hanem beteg anyósát is el kell látnia és el kell hitetnie vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap János végre kiszabadul, és a házaspár lehetőséget kap, hogy újrakezdje az életét.

Szereplők: Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván, Bitskey Tibor, Szakács Eszter, Orsolya Erzsi, Mensáros László, Káldi Nóra, Petur Ilka, Ambrus András, Almássy József, Bán Zoltán, Dávid Ágnes, Halda Alíz, Horváth Magda.

A film alapján színdarab is készült Léner András rendezésében, az előadás legközelebb január 28-án látható a Rózsavölgyiben.

Forrás: Színház.org, MTI, Vasárnapi Hírek