“Nem lehetsz az életedben menekülő állat” – Megjelent a Kojot trailere!

2017 január 02. hétfő, 8:31

A Kojot február 16-tól látható a mozikban többek között Mészáros András, Mátray László, Dobra Mara és Monori Lili szereplésével.

Gyula című  humoros Telekom-promót jegyző Kostyál Márk, reklámfilmes tapasztalatait felhasználva készített nagyjátékfilmet a Filmalap támogatásával. A meglepő vizuális koncepcióval dolgozó mozi egy olyan fiatalemberről fog szólni, aki a nagyvárosi, feszült mindennapokat feladva egy vidéki zsákfaluban kezd új életet.

A több mint 320 milliós  támogatásból megvalósuló film két producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya.

“Kiskorom óta vezettem egy 20 filléres félfamentes füzetet, tele filmcímekkel és témákkal, hogy mi mindenből lehetne filmet rendezni. Sok meg is valósult belőlük, igaz, nem én csináltam meg őket. Világéletemben erre készültem, csak amikor az ember felnő, rájön arra, hogy akkor kell filmet készíteni, ha mondanivalója is van. És ezt sokáig tologattam. Nem biztos, hogy huszonévesen készen álltam volna rá. Tíz éve írtam le az alapötletet, decsak mostanra töltődött meg tartalommal, főleg az utóbbi két évben” – mondta Kostyál Márk rendező, aki egyben a film operatőre a magyar.film.hu-nak.

“Olyan filmet szeretnék, amiben a hősök kiállnak magukért és egy ügyért. Van erejük és bátorságuk felvenni a kesztyűt, és ebben társakra is akadnak. Mert ez az, amit nem látok Magyarországon. (…) A történetet nagyon meghatározza, hogy mérges vagyok és feszült, azok miatt a dolgok miatt, ami körbevesz bennünket itthon, ahogyan élünk, bármerre nézek. Nem küzdünk, nem harcolunk magunkért és másokért. „Az nem az én dolgom” mondjuk sokszor. Nem fejlődünk, mindig másra mutogatunk, ahelyett, hogy tükörbe néznénk és őszinték mernénk lenni önmagunkhoz. A férfiak eltunyulnak, a nők nagyon férfiasak akarnak lenni, valahogy eltűnnek az archetípusaink. Western filmeken nőttem fel szeretem ezt a műfajt, a hőseivel. Van a filmemnek egy mottója, hogy nem lehetsz az életedben menekülő állat, ez vezetett végig az előkészítés során. Fontos számomra az egyenesség és utálom a képmutatást, a hazugságot” – tette hozzá a rendező.

“Eredetileg azon gondolkodtunk, hogy legyen a címe Vaquero – spanyolul cowboy – de azt nem akartam, hogy „vakeró”-nak mondják. A kojot egy szimbolikus rendszer a farkassal: ragadozóvá kell válnod, hogy megvédd, ami számodra fontos, különben eltaposnak. (…) Azon rugóztam, hogy KOJOT sokan vagyunk az én generációmban – most voltam 40 éves – úgy, hogy nincs hangunk. Kussban vagyunk, és közben lapul egy csomó értelmes gondolat, feszülés és valamifajta pulzáló energia, csak szép lassan meghal, elvész, átalakul, betörik. Ez a film ennek akar egy picit utat engedni. Ennek, ami benned van, hogy ne legyél puhaKOJOT, állj már föl végre KOJOT, hogy mondd meg a főnöködnek,  a balKOJOToknak, mindenkinek aki jogot formál ahhoz, hogy KOJOToljon téged,  hogy a KOJOT KOJOT anyját, egy KOJOT vagy! Erről szól a film. Annyira aktuális, lépten nyomon mindenhol ezt látom. Kussolás, cinikusság, félelem, mindenki a facebookon mekeg, fujjol, de nem áll melléd ha KOJOTban vagy” – fejtette ki Kostyál Márk a magyarmozik.hu-nak nyilatkozva.

Forrás: Origo, Index, Facebook, magyar.film.hu, magyarmozik.hu, Színház.org