Film készült az Esterházy család majki éveiről

2017 január 05. csütörtök, 14:14

Az Oroszlányi Televízió január elsején tette közzé azt a dokumentumfilmet, amely Esterházy Péter nagymamájáról, Károlyi Magitról, a család majki birtokáról és ott töltött éveiről szól.

A 13-as cella grófnője címmel dokumentumfilm készült Károlyi Margitról, Esterházy Péter nagymamájáról és az Esterházy család majki kastélyban töltött éveiről. Az Oroszlányi TV dokumentumfilmjét, amely 2016-ban különdíjat nyert a Savaria Filmszemlén, január elsején tette közzé az Oroszlányi Médiacentrum.

A 42 perces film szerkesztője és vágója Forgács József, operatőre Klitz János volt. Többek között megszólal benne Esterházy György (Esterházy Péter fivére), Esterházy Mónika, Esterházy Péter apjának, Esterházy Mátyásnak a húga (egy 1992-es felvételről), valamint Majk lakosai, az uradalom tisztségviselői, alkalmazottjai s más kortársak.

Megismerhetjük Károlyi Margitot, a “parasztgrófnőt”, ahogy Esterházy György elbeszélése szerint a nevezte magát, Esterházy Móric országgyűlési képviselőt, aki gazdaképzőt és zárdaiskolát működtetett, a család vagyonát és jótékonyságát, Esterházy Marcell és Menyhért szomorú sorsát, a majki hétköznapokat háború előtt, alatt és után, a kitelepítés idejét, amikor a családot a Heves megyei Hortra deportálták.

A film itt tekinthető meg.

Forrás: litera.hu