Elkészült a Vakfolt Kálid Artúr szereplésével – Villáminterjú a filmről Osvárt Andreával

2017 január 09. hétfő, 11:39

Osvárt Andrea és produkciós cége, az Amego Film aktív közreműködésével készült Slemmer Ádám első, független filmje, a Vakfolt.

A filmről:

Osvárt Andrea produkciós cégének aktív közreműködésével készült el Slemmer Ádám forgatókönyvíró-rendező Vakfolt című első, független filmje.

A film főiskolás és egyetemista fiatalok lelkesedéséből, alkotási vágyából, barátok és szponzorok segítségével jött létre. A rendező a forgatókönyv írása közben egyik kedvenc alkotásából, Christopher Nolan Eredetéből igyekezett ihletett meríteni.

A történetben a főszereplő Attila és húga élete egy tragikus baleset következtében gyökeresen megváltozik. A fiút több hónapnyi sikertelen munkakeresés után különleges csapat találja meg, és bevonja egy küldetésbe, aminek a lényege, hogy fontos információk megszerzéséhez a Vakfolt nevű chipet – ami kameraként funkcionál -, beültetik egy kutató szemébe. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a megbízás illegális, megkezdődik Attila ámokfutása. Az izgalmakkal telített akciók során persze kiderül, senki, semmi nem az, akinek, aminek látszik.

A Vakfoltban komoly szerepet kapott Kálid Artúr is, aki az érdekfeszítő forgatókönyv elolvasása után döntött úgy, örömmel vállalja a felkérést. A további szerepeket fiatal színészpalánták, Rábaközi Gergő, Réti Nóra, Benesovits Áron, Bernáth Viktor, Bori Ádám, Varsányi Szabolcs, Járosi Róbert Gábor és a forgatókönyvíró-rendező Slemmer Ádám játsszák.

“A karakterem lényege az volt, hogy esszenciálisan megfogalmazzuk vele ezt a tipikusan elefántcsonttoronyból lenéző, mindenki fölött álló, lelkiismeretet mellőző vezető közéleti személyiségekről kialakított jellemvonásokat. A forgatás közben Ádám rengetegszer kihangsúlyozta, hogy legyen még annál is keményebb, annál is félelmetesebb alak, mint ahogy azt én elsőre eljátszottam. És talán az én korom és tapasztaltságom e téren jót tett a Vakfoltnak, hiszen rengeteg hasonló személyiséggel találkoztam az elmúlt években” – nyilatkozta a film kapcsán Kálid Artúr.

A Vakfolt főcímdalát, a 2012-es Csillag Születik egyik döntőse, Szirota Jennifer énekli.

A fordulatos akcióthriller január 26-tól lesz látható a Cinema City mozijaiban, néhány független filmszínházban, illetve a MozgóMozi hálózatában országszerte.

Villáminterjú:

Hogyan kerültél kapcsolatba Slemmer Ádámmal és a Vakfolt-tal?

Ádám első rövidfilmjét az Index.hu-n láttam, melynek címe HÉV-rablás volt. Rettenetesen megtetszett a fiatalok dinamikája és lelkesedése, ezért úgy döntöttem hogy rákeresek a Facebookon. Bejelöltem Ádámot és láttam, hogy megint forgatása készül. Rákérdeztem, tudok-e valamiben neki segíteni, mivel produkciós ambícióim lettek és akkiban nyitottam produkciós irodámat. Ádámmal eleinte kicsit nehézkes volt a kommunikáció hiszen amatőr filmesként nem tudta, hogy mit akarok tőle, de aztán egy pár hónap után rájött hogy nem pénzért kínálom a szolgáltatásainkat, hanem segíteni szeretnék, tehát pont az ellenkezője: támogatni szeretném a szárny-bontogatásban. Mivel van egy rental részlegünk a cégben, felajánlottam neki film-technikai eszközeinket a forgatásra, illetve ezenkívül az irodánkat a gyártáshoz és utómunkához szükséges munkafolyamatok ellátására, továbbá magunkra vállaltuk a film adminisztrációs részét is, hogy minden szabályos és jogszerű legyen. A film gyártásnak komoly jogszabályi előírásai vannak, amit nagyon szigorúan vesznek.

Mit láttál meg a projektben?

Fiatalságot lendületet, dinamikát, tenni akarást, munka vágyat, alkotási vágyat, szenvedélyt, bizonyítási vágyat, elszántságot. Tehát mindent, amire egytől egyig és feltétel nélkül szükség van egy film készítésénél.

Miért pont Te tudtál a fiataloknak segíteni?

Én voltam az a producer, akinek meg kevés tapasztalata volt azelőtt, ezért be mertem vállalni a kockázatot, hogy kezdőkkel és tapasztalatlanokkal dolgozzak együtt. Kockázatvállalás nélkül úgysincs üzlet. Azt gondolom, hogy mint mindenben, ebben a szakméban is lépésről lépésre kell haladni és kicsiben kell elkezdeni. Mint ahogy a színészkedést is így csináltam. Ez a film arra nagyon jó, hogy producerként az első lépéseimet megtegyem.

Mekkora volt a költségvetés?

A teljes költségvetés 45 millió Ft volt, de mivel szinte minden résztvevő, velem együtt, lemondott tiszteletdíjáról, a közvetlen költés kb. 22 millió Ft-nál állt meg. Ennyiből gyakorlatilag lehetetlen nagyjátékfilmet készíteni, nekünk mégis sikerült, amiért köszönet a rengeteg barátnak, ismerősnek, támogatónak, befektetőknek és családtagoknak. Azt gondolom, hogy ez a szám már önmagában is győzelem, hiszen nem reális ennyi pénzből nagyjátékfilmet gyártani.

Szerinted hogy sikerült a film?

Szerintem jól! Természetesen tisztában vagyunk a film erényeivel és hibáival is, amik vannak, de sikerült egy szórakoztató, működőképes filmet készítenünk. A sztori összeáll és a fiatalok minden szerepben megállják a helyüket. Szeretnénk ezzel a filmmel példát mutatni: Semmi sem lehetetlen és meg lehet csinálni, ha eléggé akarja az ember!

Miért nem pályáztatok több pénzre a filmalaphoz?

Nagyon nehéz a filmalapos rendszerbe bejutni. Előélet kell hozzá, referencia, rengeteg papír munka, ami olyan lelki, mentális és anyagi terhet tesz az alkotókra, hogy bizonyos szinten nem éri meg. Már egy pályázat leadáshoz is önmagában forrás kell, hiszen kész szerződéseket kell bemutatni, ami jogi költségekkel jár. Ha a Vakfoltot a Filmalap rendszerében gyártottuk volna, akkor az a 22 millió Ft, amit mi a filmbe tettünk bele, elment volna projekt cég alapításra, egyéb adminisztrációs, könyvelési és finanszírozási költségekre. Mi úgy döntöttünk, hogy ezt a pénzt inkább a filmre költjük.

Egy jelenet erejéig te is feltűnsz a filmben. Ezt miért vállaltad el?

Egy Cameo szerep erejéig valóban szerepelek a Vakfoltban. Elsősorban a hiúságom vitt rá, hogyha már én vagyok a producer, akkor miért nem tűnhetnék fel egy híradós szerepében. Poénnak szántuk, de egyébként nem én vagyok az első, aki ilyet tesz. Sok amerikai alkotó beforgatja magát a saját produkcióiba. Ezzel is azt az üzenetet akartam közvetíteni, hogy a nevemet és az arcomat adom a filmhez. Vállalom.

Milyen produceri munkád van még ezenkívül?

2013-ban alapítottam az Amego Filmet, azóta egy olasz-magyar koprodukciónk jött létre, amit szintén januárban tűztek műsorra a mozik. A címe Madeleine​. Februártól Olaszországban is forgalmazásba kerül. A Vakfolt a második filmünk, és egyéb projektjeink fejlesztés alatt állnak: többek között egy kosztümös szerelmi dráma, amivel már Európai Uniós pályázatot is nyertünk.

Szerinted sikeres lesz a Vakfolt? Mit vársz tőle?

Senki nem ismeri a jövőt és ebben a pillanatban ezt senki nem tudja megmondani. Ha erre lenne recept, akkor Martin Scorsese filmjei sem buknának meg néha, vagy Harvey Weinstein sem tenne néha rossz lóra. A gyártás után céged, az Amego Film a forgalmazást is elvállalta.

Mi ennek az oka?

Alapvetően itt is nehézségekbe ütköztünk, mert a Vakfolt egy kakukktojás, ami nem igazán illik a hagyományos forgalmazási modellbe. Mivel maximálisan hiszünk a filmben, úgy gondoltuk, hogyha a gyártást sikerült megoldanunk, akkor a forgalmazás sem lehet egy nagy ördöngősség. Ezt is egy iskolának fogjuk fel, ami lehetőséget ad számunkra arra, hogy tanuljunk, tapasztaljunk és a tapasztalatokat okosan hasznosíthassuk a következő filmjeinknél a jövőben.

Forrás: Színház.org, Amego Film

 
 

Kapcsolódó anyagok