Rudolf Péterrel, Nagy-Kálózy Eszterrel jön az 1945 – Amerikában debütál Török Ferenc új filmje

2017 január 19. csütörtök, 11:06

Török Ferenc a Miami Zsidó Filmfesztiválon tartja legújabb filmje, az 1945 világpremierét. A második világháború utáni újrakezdésről szóló drámát január 19-én vetítik.

Fotó: KatapultFilm

A fekete-fehér film egy hegyaljai faluban játszódik, ahol a szovjet tankok mellett készülnek a jegyző fiának az esküvőjére, valamint nagy meghökkenést keltve hazatér két ortodox zsidó férfi, akiket 1944-ben hurcoltak. Angelusz Iván producer hiánypótló filmnek írta le az 1945-öt, amely a magyar vidék kibeszéletlen traumáival foglalkozik egy sorsdöntő esztendőre fókuszálva. A háborús dráma főbb szerepeiben Rudolf Pétert, Nagy-Kálózy Esztert, Szabó Kimmel Tamást, Sztarenki Dórát és Tasnádi Bencét láthatjuk majd.

Fotó: KatapultFilm

Török Ferenc ezúttal nem Garas Dániel operatőrrel dolgozott, aki az első négy mozifilmjét fényképezte, hanem a szakma veteránja, a Kossuth-díjas Ragályi Elemér felelt a képekért. A film elkészítését 334 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Saul fia stábjából többen is dolgoztak az 1945-ön: Rajk László látványtervező, aki a szentendrei skanzenben rekonstruálta a negyvenes évek falusi miliőjét, Melis László zeneszerző vagy Zányi Tamás hangmérnök.

Fotó: KatapultFilm

“Két szempontból is izgalmas a sztori. Egyrészt, mert 1945-ben játszódik, akkor, amikor a német megszállók már elmentek, a szovjet felszabadítók viszont még egy demokratikus választásokra készülő országban állomásoznak. A forgatókönyvben szereplő falu, ahol az események játszódnak, 1944-ben átélte a holokausztot. Aztán egy évvel később hazatér két, korábban elhurcolt ortodox zsidó férfi, felkavarva ezzel a település életét. Megjelenésük kényszeríti rá a lakókat, hogy szembenézzenek, feldolgozzák, kibeszéljék az elmúlt egy év eseményeit. Az elhurcolásokat, hogy mit tettek és mit nem, mi történt a hátrahagyott értékekkel, milyen helyzetben, kik és hogyan döntöttek. (…) A film nagy tanulsága, hogy a félelemben lévő ember nehezen tud segíteni másnak. Sőt, nem is várható el, hogy egy falu lakói saját szabadságukat korlátozva védjék meg polgártársaikat. Ám nem kendőzi el azokat a tetteket, melyek etikailag kifogásolhatóak, melyekkel egy ember ilyen helyzetben akár jól is járt. Ez nem holokausztfilm lesz, hanem egy dráma, ami a falusi társadalom életét ‘boncolgatja’. Azt, hogyan hatottak a történtek a magyar lakosságra, nem pedig azt, hogyan hatottak a zsidókra” – mondta Angelusz Iván, a film producere.

Az 1945-nek már van amerikai forgalmazója, a magyar forgalmazót viszont még keresik. Annyi tűnik biztosnak, hogy az áprilisi Titanic filmfesztiválon nézhetjük meg először az 1945-öt.

Forrás: Origo, Hajdú Online