“A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek” – Enyedi Ildikó és színészei a Berlinalén

2017 február 10. péntek, 23:23

A Testről és lélekről csapata már a Berlinálén jár!

A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek és mély érzelmek munkálnak, ennek az ellentétnek a feszültségéről szól a Testről és lélekről című film – emelte ki a rendező, Enyedi Ildikó pénteken a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az alkotás világpremierje előtt tartott sajtótájékoztatón.

A legjobb filmnek járó Arany Medve díjért versenyző alkotás rendezője elmondta, hogy korábbi munkáitól eltérően a Testről és lélekről forgatókönyve nagyon gyorsan, alig néhány hét alatt elkészült, és alapgondolatát Nemes Nagy Ágnes Védd meg című versének néhány sora ihlette, amely tökéletesen ábrázolja mindazt a “titkot és szenvedélyt, amely mindannyiunkban megvan”.

Tenki Réka

A film két főhősében is, akik nagyon zárkózott emberek, de zártságuk mögött intenzív és mély érzelmek rejtőznek. “Minden a felszín alatt történik, ezért arra kellett törekedni, hogy minden a szememben jelenjen meg” – tette hozzá a női főhőst, Máriát alakító Borbély Alexandra, a Katona József Színház művésze.

A film Mária és Endre, két olyan ember találkozásáról szól, akik a nappali világban ugyan munkatársak, de nem igazán ismerik egymást, éjjelente viszont régóta ugyanazt az álmot álmodják.

Borbély Alexandra, Nagy Ervin

Endrét Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója alakítja, akinek ez az első szerepe. Mint mondta, a film elkészítése felejthetetlen élmény volt, és “nagyon könnyű, mert csak a rendező instrukcióit kellett követnem és ügyelnem arra, hogy ne lóbáljam folyton a kezem”.

A Testről és lélekről egyszerű film, olyan “egyszerű emberekről szól, mint mi mindannyian” – húzta alá Enyedi Ildikó.

Morcsányi Géza

A Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom – Arany Kamera-díj a legjobb első filmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus – a zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

Morcsányi Géza, Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Borbély Alexandra, Nagy Ervin

A Testről és lélekről március 2-ától már országosan látható lesz a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában; a világforgalmazó a Films Boutique.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásának díszbemutatójával veszi majd kezdetét február 26-án a 2017-es Magyar Filmhét is. Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, a mustra hete alatt a Magyar Filmdíjakra 23 kategóriában jelölt alkotásokat lehet megnézni, valamint a programba került több dokumentumfilm bemutatója is. A Magyar Filmdíjakra 2016. január 1. és 2016. december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmekkel lehetett nevezni.

Forrás: Színház.org, MTI, Getty Images