Enyedi Ildikó filmjével nyílt meg a 3. Magyar Filmhét

2017 február 26. vasárnap, 22:35

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjének díszbemutatójával kezdődött meg a 3. Magyar Filmhét vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A magyar filmalkotások kétségkívül közös kulturális tudásunk részei, ugyanakkor egy-egy ikonikus darab sokkal többet jelent nekünk, mint 90 perc szórakozást – hangsúlyozta a mustrát megnyitó Karas Monika.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnöke párhuzamot vont a nagy sportesményeken aratott sikerek és a jelentős filmfesztiválokról hazahozott díjak között, hozzátéve: ezeken a fesztiválokon is egy egész ország szurkol. Egy cannes-i elismerésre, egy oscar-díjra vagy egy berlini aranymedvére éppúgy az egész nemzet büszke lehet, mint úszóink olimpiai aranyérmeire vagy az évtizedes kajak-kenu, póló- és vívósikereinkre – fogalmazott.

Karas Monika szerint a magyar filmek hírét azok viszik a legmesszebbre, akik nemzetközi fesztiválokon nyernek, például Nemes Jeles László, aki tavaly az Oscar-díjat, Enyedi Ildikó, aki nemrég a Berlinale nagydíját nyerte el, vagy Deák Kristóf, akinek Mindenki című rövidfilmje vasárnap este az Oscarért versenyez.

Együtt lehetünk büszkék ezekre a díjakra és jelölésekre, annál is inkább, mert mindhárom alkotás magyar állami támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg – emlékeztetett.

Mint hozzáfűzte, az NMHH jelentős összeget fordít többek között dokumentum-, rövid- és tévéfilmek támogatására, és a fesztiváldíjak, rangos fesztiválok jelzik, hogy jó úton járnak.

Karas Monika elmondása szerint a filmhét nagyszerű alkalom az elmúlt év filmtermésének áttekintésére, és külön öröm, hogy idén erre nemcsak Budapesten, hanem tíz további nagyvárosban is lehetőség nyílik.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója hangsúlyozta: azt az utat, amelyet most a magyar film jár, olyan mesterek taposták ki, mint például Makk Károly, Jancsó Miklós, Sára Sándor és Mészáros Márta.

Enyedi Ildikó filmje az egymáshoz közelítésről szól, arról, hogy a hétköznapok sodrásában ne felejtsük el megérinteni egymást – szólt a vasárnap este bemutatott alkotásról.

A Magyar Filmakadémia Egyesület által a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett mustra filmjeit egy héten át vetítik a fővárosi Cinema City Aréna moziban, valamint Debrecenben, Kaposvárott, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Szentendrén. A Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját a március 5-i zárónapon tartják.