Oscar-díjat nyert a Mindenki!

2017 február 27. hétfő, 6:41

A Saul fia tavalyi sikere után ugyanis újabb magyar filmes Oscarnak örülhettünk. Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a rövidfilmek kategóriájában az amerikai filmakadémia díját.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat egy gyerekkórus és tanárnőjük történetén keresztül.

Hais Dorka és Szamosi Zsófia

Hais Dorka és Szamosi Zsófia

A 25 perces filmben Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új általános iskolába kerül, ahol összebarátkozik egy osztálytársával, Lizával (Hais Dorottya). Mindketten szerepelnek az iskola híres kórusában, ám szembekerülnek a karrierista kórusvezető tanárnővel (Szamosi Zsófia).

A kisjátékfilm márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos fesztiválon díjazták, júniusban elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

Ebben a kategóriában magyar alkotást először 1963-ban jelöltek, a Szabó István rendezte Koncertet. A rövidfilmek között több mint fél évszázad után került ismét a végső győzelemre esélyes öt film közé magyar mű.

Deák Kristóf a díjt átvételekor köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. “Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért, amelyet idén 89. alkalommal osztottak ki.

Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorka

„Reménykedtem benne, hogy valameddig eljut a film, de azt sosem gondoltam volna, hogy idáig. Viccként mondogattuk egymásnak a produceremmel, Udvardy Annával, hogy Oscar így, meg Oscar úgy, de valójában csak november végén kezdtünk el hinni benne, amikor bekerült a tízes listába” – mondta az Oscar-jelölések kihirdetése után az Index interjújában Deák Kristóf.

“Nekem is volt egy tanárom, aki minden versenyeredményünket a magáénak akarta betudni. Folyamatosan szembesített is bennünket azzal, hogy mi semmire nem mennénk, ha ő nem lenne. Ugyanakkor a szülőkkel nagyon jófej volt, és senki nem értette, miért mennek haza sírva egyesek tőle” – vallotta a 24.hu riportjában. A rendező szerint a Mindenki bemutatja, milyen ártalmatlannak tűnő dolgokkal lehet elrontani egy gyermeket, maga a történet a korrupcióval való szembesülés kezdetét mutatja be. Deák Kristóf továbbra is hű maradt a kisfilm műfajához, készülő projektje A legjobb játék címet kapta, mely a gépek és az azokat létrehozó emberek kapcsolatát fogja vizsgálni.

Veiszer Alinda interjúját Deák Kristóffal és feleségével, Nina Kovval itt tekinthetik meg.